Kuula artiklit
Autor: Meditsiiniuudised • 7. oktoober 2022
Kuula artiklit

Sooba: taastusravi areneb koos muu meditsiinitehnoloogiaga tormiliselt

Ida-Tallinna Keskhaigla taastusravikliiniku taastusarst-juhtivarsti ning Eesti Taastusarstide Seltsi juhatuse liige Eve Sooba rõõmustab tänavuste rahastusmuudatuste ja selle üle, et taastusravi läheb muu medistiinitehnoloogia arenguga tormiliselt kaasa.
Taastusarst-juhtivarst Eve Sooba
Foto: Erakogu

Doktor Eve Sooba esineb ettekandega taastusravi 2022. aasta saavutustest ja uudistest konverentsil "Meditsiini Update 2022", mis toimub 1. detsembril saali- ja/või veebikonverentsina.

Mis on peamised märksõnad, mis Teie eriala 2022. aastal iseloomustavad?

2022. aastal oleme pidulikult tähistamas noorusliku, rahvusvahelisel tasandil kaasaegselt toimiva seltsi - Eesti Taastusarstide Seltsi - 20 aasta juubelit. Sellel puhul ilmus ka "Eesti Arstis" taastusravi erinumber.

Samuti oleme rõõmsad, et Tartu ülikoolis juba 30 aastat taastusravi õpetatakse. Taastusarstide erialane kvaliteet paraneb veelgi, sest residentuuri aeg on nüüd pikendatud nelja aastani - seda võimalust ootasime pikalt.

Tagasi vaadates lõppevale aastale, siis mis on kõige olulisem uudis Teie kui arsti jaoks sellest aastast oma valdkonnas – nii Eestis kui ka maailmas?

Taastusravi on laiapõhjaline eriala ja väga tihedalt seotud kogu muu meditsiiniga. Seepärast läheb taastusravi tormiliselt kaasa koos muu medistiinitehnoloogia arenguga. Seismist, käimist, liigutusi ja kognitiivseid funktsioone toetavad mitmesugused robottehnoloogiad, liigeseid toestatakse nüüd ka 3D-prinditud ortooside abil. Telemeditsiini osana on kanda kinnitamas telerehabilitatsioon.

Selles osas on arendusi, kus ka Eestis on kohapealseks arenguks vaja pigem rohkem innovaatilisust ja sihikindlust (nt telemeditsiin, ortoosid), on aga ka valdkondi (nt robotid, digitaalsed treeningkeskkonnad ja -vahendid), mis eeldavad suurt materiaalset lisaresurssi.

Loodame, et teadlikkus taastusravi võimalustest tõsta inimeste elukvaliteeti motiveerib teenuse rahastajaid ja raviasutusi jätkuvalt erialasse investeerima ja töövahenditeks lisandub järjekindlalt ka kaasaegseid tehnoloogilisi vahendeid.

Taastusravi vajadus on Eestis sarnaselt teiste arenenud riikidega kasvavas trendis, sest tööaealiste inimeste ootused ravi efektiivsusele on kasvanud ning samal ajal kasvab elanikkonna vananemisega ortopeediliste ja südame- veresoonkonnahaiguste ning nede tüsistuste hulk, kus taastumisprotsess on pikem ja taastusravi vajadus suurem

Kui rääkida taastusravi võimalustest, siis 2022. aastal on haigekassa rahastuses toimunud mitmeid muudatusi: üle on vaadatud voodipäeva hind, rahastatakse statsionaarset ja ka ambulatoorset meeskonnatööd.

Mõru pillina keelel on ehk piirkondlikud erinevused.

Kas ja kui palju on Teie erialal tänavu digitaalseid abivahendeid ja võimalusi lisandunud?

Kas seda on vähe või palju, on mul raske hinnata, aga tuleb rõõmustada mitmete suundumuste ja ka muudatuste üle. Näiteks rahastab haigekassa nüüd kõrgtehnoloogiliste vahendite kasutamist taastusravis, südamehaigetele on loomisel telerehabilitatsiooni vahendusel taastusravi kaugteenus jne. Korraldusliku poole pealt hõlbustab nüüd tööd see, et ortoose on võimalik kirjutada digiretseptiga ja mitte ainult neile, kel on puue, vaid ka haiguste korral, kus esineb funktsioonihäire.

Kas on midagi, mida Te väga ootate oma eriaial, järgmisel aastal või edaspidi?

Ootame oma erialale juurdekasvu: nii nagu mujal meditsiinis, on ka meie taastusarstid küll reipad, aga vanuselt kasvava trendiga ning ka meil napib kolleege.

Loe lisaks
Perearstide tänavune peamine märksõna on endiselt koroonakriis

Kokkuvõtteks tahame, et taastusravi oleks rohkem nähtav: et inimesed teaksid taastravi olemasolust ja võimalustest ning õiged taastusravi vajavad patsiendid jõuaksid meieni, et saaksime neid õigeaegselt aidata.

Loe lisaks
Ross: hematoloogias on olnud kiire ja innovatiivne aasta

Oleme avatud ja valmis aitama, aga selleks on vaja jätkuvat teadlikkuse tõstmist.

Sooba: taastusravi areneb koos muu meditsiinitehnoloogiaga tormiliselt
Kuula artiklit

Sooba: taastusravi areneb koos muu meditsiinitehnoloogiaga tormiliselt

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099