Autor: Meditsiiniuudised • 16. november 2022

Täiskasvanu koronaartõbe mõjutavad juba lapsepõlves esinenud riskitegurid

Soomes Turu ülikoolis kaitsmisele tuleva doktoritöö tarbeks uuriti, kas sümptomiteta patsientide nooruses ja elukaare edenedes täheldatud koronaartõve riskifaktorid on seotud täiskasvanuea koronaararterite lupjumisega.
Doktoritööst nähtus, et täiskasvanu koronaartõbe mõjutavad juba lapsepõlves esinenud riskitegurid.
Foto: Shutterstock

"Neil, kellel avastati koronaararterite lupjumine juba nooruses, vanuses 12–18 eluaastat, oli kõrgem LDL ehk nn halva kolesterooli kontsentratsioon võrreldes nendega, kellel lupjumist ei leitud. Lisaks oli neil, kellel tuvastati lupjumine, jälgimisperioodil keskmiselt kõrgem vere üldkolesterooli ja vererõhu tase," ütles doktorant Olli Hartiala väljaandele mediuutiset.fi.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099