Autor: Meditsiiniuudised • 24. jaanuar 2023

TAI: Narkootikumide üledoosist põhjustatud surmad kasvasid hüppeliselt

Tervise Arengu Instituudi (TAI) teatel tõusis mullu narkootikumide üledoosist põhjustatud surmajuhtude arv võrreldes eelnevate aastatega hüppeliselt: kui 2020. aastal oli neid 31 ja 2021. aastal 39, siis mullu 79. Arv võib aga lähiajal suureneda, kuna Eesti Kohtuekspertiisi Instituut ei ole veel ära teha jõundu kõiki mulluseid analüüse.
Narkootikumide üledoosist põhjustatud surmad kasvasid mullu hüppeliselt.
Foto: Shutterstock

Praegu teada olevast 79-st narkootikumide üledoosist põhjustatud surmajuhust 38% olid TAI andmeil seotud sünteetiliste opioidide, täpsemalt nitaseenide ainerühmaga. Enamik neist - 22 - olid seotud protonitaseeni, seitse metonitaseeni ja kuus isotonitaseeni tarvitamisega. Mõne üledoosisurma puhul oli tegemist mitme eri nitaseeni kombinatsiooniga.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708