Autorid: Maigi Eisen, Liis Ilves • 15. märts 2023

Psoriaasi ravi EuroGuiDermi juhendi põhjal: kohandused Eesti oludele

EuroGuiDermi psoriaasi süsteemse ravi juhend käsitleb põhjalikult nii konventsionaalsete kui ka bioloogiliste ravimite kasutamist. Tutvustame haigust ja ravimeid Eesti ravivõimaluste võtmes kliinikumi dermatoveneroloog Liis Ilvese ja PERHi dermatoloog Maigi Eiseni abil.
Psoriaasi eri raskusastmed nõuavad erisugust lähenemist raviviisides, ravimeetodi valikut hinnatakse kindlate kriteeriumide järgi.
Foto: Shutterstock

Psoriaas on krooniline põletikuline haigus, mis avaldub ketendavate naastudena nahal ja mille avaldumist mõjutavad nii pärilikkus kui ka keskkonnategurid. Haigus kulgeb ägenemiste ja remissioonidega. Euroopa rahvastikust põeb psoriaasi 2–3%, mehed ja naised võrdse sagedusega. Psoriaasi hinnatakse mõõdukaks ja raskeks, kui kehapinnast on haaratud üle 5% ehk viis käelabasuurust kollet. Kui haigusest on haaratud üle 5% kehapinnast, ei ole lokaalne ravi enam praktiline ega efektiivne.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099