Autor: Margot Vent • 3. aprill 2023

Uued meetodid võivad Parkinsoni ja Alzheimeri tõve sümptomite ravi revolutsiooniliselt muuta

Uued meetodid võivad lähiaastatel revolutsiooniliselt muuta Parkinsoni ja Alzheimeri tõve sümptomite ravi. Põhjamaade ülikoolihaiglate esimeste sellist ravi võimaldavate seadmetega on Soomes Turu ülikooli keskhaiglas (TYKS) juba saavutatud paljutõotavaid tulemusi essentsiaalse treemori ja treemor-dominantse Parkinsoni tõve ravis.
Treemorit ravitakse ultraheliravi suunamisega täpselt määratletud punkti.
Foto: yle.fi

Essentsiaalne treemor on liikumishäiretest levinuim: see võib ilmneda juba keskeas, kuid levimus suureneb vanuse kasvades. Päriliku haiguse all kannatab umbes 5% üle 65-aastastest inimestest ja selle vastu tuleb võtta ravimeid. Soomes ja Taanis on haigust hakatud ravima ka HIFU (high intensity focused ultrasound, toim) -raviga, mis tähendab aju probleemse piirkonna töötlemist kõrge intensiivsusega fookustatud ultraheliraviga ilma nuga või koljupuuri kasutamata, kirjutas yle.fi.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708