Kuula artiklit
Autor: Kadi Heinsalu • 11. aprill 2023
Kuula artiklit

Anu Ambos: diabeedi ja reumatoloogilise haiguse koosesinemine ajas pigem kasvab kui kahaneb

Põhja-Eesti Regionaalhaigla endokrinoloogi Anu Ambose sõnul on diabeedi ja mõne reumatoloogilise haiguse koosesinemine ajas pigem kasvav kui kahanev ja seetõttu on oluline II tüüpi diabeet korraliku raviga ohjas hoida.
Endokrinoloog Anu Ambos
Foto: Meditsiiniuudised

Doktor Anu Ambos teeb ettekande sel teemal reumafoorumil, mis toimub 11. mail TalTechi Mectorys ja WorksUpi veebikeskkonnas.

Reumaatilisi haigusi on mitu ja need on elanikkonna seas paraku üsna levinud. Samamoodi ka diabeet, eriti II tüüpi diabeet. Kui palju Teie oma vastuvõtul näete patsiente, kellel on need kaks kroonilist haigust?

II tüüpi diabeet on kesk- ja vanemaealiste hulgas väga levinud haigus ja selle levimus on seni kogu aeg suurenenud. Tuleb ette, et diabeetikul on lisaks ka reumaatiline haigus. Ma pole täpset arvet pidanud, kui sage selline kombinatsioon võiks olla, kuid arvan, et sagedus pigem suureneb tasapisi.

Kas tunnetate trendi, et on ajas midagi muutunud nende koosesinemisel või pigem mitte?

Mina tunnen eelkõige ikkagi, et haigustumine II tüüpi suhkurtõppe on tõusutrendis kõigis täiskasvanute eagruppides. Sellele viidates võin arvata, et ka diabeedi ja reumaatilise haiguse koosesinemine on sagenenud.

Millega tuleb arvestada reumatoloogiahaigel, kui tal on ühtlasi ka II tüüpi diabeet? Kas on mingeid üldisi reegleid, mida kindlasti tuleks arvestada?

Ma arvan, et on oluline püüelda diabeedi hea kompensatsiooni poole, et hoida head enesetunnet ja vältida tüsistusi. Kahe tõsise kroonilise haiguse koosesinemisel on alati oluline, et üks ei jääks teise varju ja mõlema ravieesmärgid oleksid sõnastatud ja saavutatud. Kindlasti on oluline ravi määramisel kaasuva haigusega arvestada.

Loe lisaks
Reumaatiline haigus ja kaasuvad haigused

Näiteks toob isegi lühiajaline glükokortikoidravi kaasa veresuhkrute kõrgenemise ja ka antidiabeetilist ravi tuleb intensiivistada. Nii diabeet kui ka reumaatiline haigus võivad kahjustada neere ja südant ja nii võib nende kahe tõve koosesinemine soodustada organpuudulikkuse kujunemist – patsient peab oma tervist hoolega jälgima ja reeglipäraselt kontrollil käima.

Kui palju aitab vähendada ja ennetada tüsistusi metaboolse seisundiga võitlemine (kehakaal, halvad harjumised, liikumine)?

Tervislike eluviiside tähtsus on nii diabeedi kui ka reumaatilise haiguse puhul ülisuur. Mõlema tõve puhul on oluline püsida normkaalus, loobuda suitsetamisest, toituda tervislikult ja liikuda piisavalt. See on just see osa raviprotsessist, milles patsient saab ise otsustavalt kaasa rääkida ja oma elukvaliteeti oluliselt parandada. Eluviisi muutmine tervislikumaks on tegelikult kõige loomulikum, odavam ja kahjutum ravi nii diabeedi kui tõenäoliselt ka reumaatilise haiguse puhul.

Anu Ambos: diabeedi ja reumatoloogilise haiguse koosesinemine ajas pigem kasvab kui kahaneb
Kuula artiklit

Anu Ambos: diabeedi ja reumatoloogilise haiguse koosesinemine ajas pigem kasvab kui kahaneb

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708