Kuula artiklit
Autor: Kristiina Käit • 13. aprill 2023
Kuula artiklit

Haiglate toimetulek hüppeliselt kasvavate energiahindadega

Viis haiglat tõid välja energiakulude kasvu kahe viimase aasta jaanuaris-veebruaris võrreldes 2021. aasta samade kuudega. Haiglate esindajad annavad juurde ka selgitusi, kuidas on toime tuldud.
Fotol: Lääne-Tallinna Keskhaigla alla kuuluvate Merimetsa haigla ja Meremeeste haigla vahele rajatav galerii, mille katusele paigaldatakse päikesepatareid.
Foto: Lääne-Tallinna Keskhaigla

Haiglad on kahel viimasel aastal pidanud tõsiselt mõtlema energiahindade kokkuhoiukohtade peale ja kaaluma ka alternatiivenergia kasutuselevõttu. Tabel näitab haiglate energiakulude kasvu kahe viimase aasta jaanuaris-veebruaris võrreldes 2021. aasta sama perioodiga.

Haigla
2022. a jaanuar ja veebruar
2023. a jaanuar ja veebruar
Tartu Ülikooli Kliinikum250%203%
Regionaalhaigla81%91%
Lastehaigla57%84%
Lääne-Tallinna Keskhaigla49%63%
Lõuna-Eesti Haigla36%66%

Allikas: haiglad

Tervisekassa on pannud õla alla

Lõuna-Eesti Haiglale maksis tervisekassa haigla juhatuse liikme Arvi Vase sõnul 2022. a teisel poolaastal seoses energiahindade kallinemisega täiendavat tervishoiuteenuse hinnalisa summas 123 590 eurot.

Kliinikumi finantsjuhi Maret Tarki sõnul on kliinikum saanud tervisekassalt 2022. aasta teise poolaasta kohta ühekordse summa 1,3 miljonit eurot, kuid see ei olnud otseselt elektrikulude hinnatõusu katteks, vaid üldisemalt SKP deflaatori mõju. Ka edaspidi (alates 2023) lisatakse kulude hinnatõusu mõju juba tervishoiuteenuste hindadesse.

Pärnu haigla haldusteenistuse juhataja Jan Põlluste sõnul ei ole nende haigla KOVilt toetusi saanud, kuid tervisekassalt küll. „Tervisekassa möödunud aastal toetas, kuid seda mitte vaid konkreetselt elektrikulude hüvitamiseks, vaid laiemalt,“ ütles Põlluste.

Loe lisaks
Kulude suur kasv jahmatas

Peeter Inšakovi sõnul tasus tervisekassa lastehaiglale 2022. aasta teisel poolaastal energia ja tugiteenuste kompensatsiooni, aga energiakulude kompensatsiooni summat ei ole võimalik eraldi välja tuua. „Tallinna Lastehaiglal õnnestus energiahindade tõus üle elada eelkõige varasemate reservide arvelt,“ ütleb Inšakov.

Arkadi Popovi sõnul on Lääne-Tallinna keskhaiglale tervisekassa maksnud 2022. aasta teisel poolaastal (juulist detsembrini) eraldi tasu, mis sisaldab ka hüvitist energiakulude tõusu eest, Kuid kuna see tasu hõlmab ka muud, siis ei ole neil võimalik välja tuua konkreetset summat energiakulude kompensatsiooniks.

Loe lisaks
Läti haiglad vajavad energiahindade tõusu valguses lisamiljoneid

Agris Peedu sõnul vaatas tervisekassa üle üldkulude hinnakomponendi (selle sees on nii elektrienergia, küte, toiduained, IT jms) ning haiglad on seekaudu saanud lisaraha, mis on kindlasti olnud kauaoodatud ning vajalik arvestades majanduses toimuvat ning inflatsiooni. „Näiteks 2023. a on tervisekassa poolt regionaalhaiglale lubatud hinnatõusude katteks juurde ca 4 miljonit eurot, mis tuleb meile läbi eelnimetatud hinnakomponendi,“ rääkis Peedu.

Haiglate toimetulek hüppeliselt kasvavate energiahindadega
Kuula artiklit

Haiglate toimetulek hüppeliselt kasvavate energiahindadega

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099