Autor: Meditsiiniuudised • 9. oktoober 2023

TalTechi teadlased avastasid ajus olulise DNAelemendi

TalTechi molekulaarbioloogia professori Tõnis Timmuski uurimisrühm avastas seni teadmata bioloogilise mehhanismi, mis reguleerib ajus olulist geeni.
TalTechi teadlased avastasid ajus olulise DNAelemendi
Foto: TalTech

Geenid moodustavad inimese DNA hulgast märkimisväärselt väikse osa – valkude tootmise eest vastutab ligi 2% DNAst. Ülejäänud 98% on mittekodeeriv DNA, mis ei sisalda infot valkude tootmise kohta ja mida peeti pikka aega rämps-DNAks. Tänapäeva teadmised on tänu teaduse hüppelisele arengule muutunud ning mittekodeerivale DNA-le omistatakse üha enam olulisi bioloogilisi rolle. Mittekodeeriva DNA hulka kuuluvad näiteks geenivõimendid ehk enhanserid – DNA järjestused, mis kontrollivad geenide aktiveerumist vastavalt rakutüübile, arenguetapile või stiimulitele.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708