Autor: Meditsiiniuudised • 24. november 2023

Kolposkoopia konverentsilt: Emakakaelavähi ennetus peab olema prioriteetne tervisepoliitika suund

Arstid ja teadlased tõdesid reedesel Balti kolposkoopia konverentsil emakakaelavähi ja teiste inimese papilloomviirusest põhjustatud vähkkasvajate ennetuse olulisust tervisepoliitikas, sest tõhusa HPV-vastase vaktsineerimise ja sõeluuringutega riikides on emakakaelavähi juhud muutunud pigem haruldasteks. Eestis vaktsineeritakse praegu vaid 12-14aastaseid tüdrukuid.
Doktor Aleksandra Šavrova konverentsi avamas.
Foto: Balti kolposkoopia konverents

Siinse kolposkoopia ühingu president, PERHi onkogünekoloog doktor Aleksandra Šavrova tõi konverentsi avasõnades välja, et Eestis on naiste emakakaelavähki haigestumine jätkuvalt üks kõrgemaid Euroopas ning kasvus on nii meeste kui naiste suuneeluvähki haigestumine. Et mõlema haiguse põhjustab nakatumine HPVga, on oluline teha kõik selleks, et riik tagaks võimalikult laiale elanikkonnale võimaluse end vaktsineerides kaitsta ning seeläbi viiruse levikut elanikkonnas tervikuna vähendada. "Kui Lätis ja Leedus on riiklikult tagatud HPV vaktsineerimine nii poistele kui tüdrukutele, on Eestis hõlmatud vaid tüdrukud, märkis ta, avaldades lootust, et see muutub soost sõltumatuks ka siin.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099