Autor: Kristiina Käit • 11. detsember 2023

Uuring: Südame isheemiatõve diagnoosimine enne 45. eluaastat võib suurendada dementsuse riski

Et uurida võimalikku seost südame isheemiatõve esmase diagnoosimise vanuse ja dementsuse arengu vahel, analüüsisid teadlased Ühendkuningriigi biopanga terviseandmeid. Uuringu kohaselt oli südame isheemiatõvega inimestel 36% suurem risk dementsuse tekkeks.
Teadlased märkisid, et südamehaiguste alguse vanuse ja dementsuse tekke tõenäosuse vahel on täheldatud selget ja järjekindlat korrelatsiooni.
Foto: Shutterstock

Uued uuringud näitavad, et inimestel, kellel on diagnoositud südame isheemiatõbi täiskasvanueas, eriti kui nad on diagnoositud enne 45. eluaastat, võib vananedes olla suurem tõenäosus dementsuse, Alzheimeri tõve ja vaskulaarse dementsuse tekkeks, kirjutab medicalnewstoday.com.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099