Autor: Margot Vent • 15. detsember 2023

Doktoritöö käigus selgus toit, mis võib ennetada soolevähi teket

Rootsi põllumajandusteaduste ülikoolis tehtud doktoritöö käigus selgus toit, mille söömine võib ennetada soolevähi teket.
Soomes mullu tehtud uuringu kohaselt sööb täisteratooteid rohkem kui üheksa täiskasvanut kümnest, kuid enamik saab toidust siiski liiga vähe kiudaineid.
Foto: Shutterstock

Laura Pirkola äsja valminud doktoritöös rakendati kolmenädalast täisterarukkileivaga sekkumist ning uuriti sooleseina läbilaskvust mõjutava ja seeläbi soolevähki ennetava lühikese ahelaga rasvhappe butüraadi tootmist. Tulemuste kohaselt võib täisterarukkil olenevalt soolestiku mikrobioomi koostisest olla butüraadi tootmist soodustav toime, vahendas mtvuutiset.fi.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099