Kuula artiklit
Autor: Meditsiiniuudised • 20. detsember 2023
Kuula artiklit

Haiglasse sattus 361 COVID-19ga inimest, surmasid oli 13

Eelmisel nädalal kasvas mõnevõrra COVID-19sse haigestumine, hospitaliseerimist vajas 361 inimest. Haiglate esitatud andmetel oli 13 COVID-19 seotud surmajuhtumit. Gripi tõttu hospitaliseeritute arv vähenes, teatas terviseamet.
Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse esialgsetel andmetel oli eelmisel nädalal gripi tõttu haiglaravil 12 patsienti, COVID-19 põhihaiguse tõttu 131 patsienti.
Foto: Shutterstock

Haiglate andmeil hospitaliseeriti eelmise nädala jooksul 361 patsienti nii COVID-19 põhi- kui kaasuva haigusega (eelmisel nädalal 344). COVID-19 põhihaiguse tõttu vajas hospitaliseerimist 131 patsienti (eelmisel nädalal – 121) ehk 36,4% kõigist COVID-19 hospitaliseeritutest. Intensiivravi vajas 13 patsienti, juhitaval hingamisel oli kuus patsienti

Üle 60a. hospitaliseeritud patsientide osakaal moodustab 75,6% kõikidest COVID-19 põhihaiguse tõttu hospitaliseeritud patsientidest, neist patsiendid vanusrühmas 81a ja vanemad moodustavad 46,9%.

106 inimest ca 29,4% hospitaliseeritutest on haiglaravil COVID-19 hospitaalinfektsiooni tõttu, mis on seotud muude põhjuste tõttu haiglaravile sattumisega COVID-19 peiteajal. Mõned puhangud on seotud ka külastajate poolt sissetoodud nakkusega. Suurem osa haigestumisi on kerge kuluga.

Haiglate poolt edastatud esialgsetel andmetel esines 13 COVID-19 kaasuva ja põhihaigusega surmajuhtumit.

Hoolekandeasutused

Hoolekandeasutustes on jälgimisel kokku 12 COVID-19 kollet. Eelmisel nädalal lisandus 102 haigestunud klienti. Hospitaliseeriti kaks klienti.

Gripp

Grippi haigestumine on tõusutrendil, haigestumuse intensiivsust saab eelmise nädala andmete põhjal hinnata keskmiseks, gripilevikut laialdaseks.

Keskmine haigestumus 100 000 elaniku kohta oli 35,0. Eesti keskmisest suurem oli grippi haigestumus Harjumaal, Läänemaal ning Pärnumaal. Gripiviirus levib kõikides vanusrühmades. Kõige rohkem on grippi haigestunuid kuni 15aastaste laste hulgas.

Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse (TEHIK) esialgsetel andmetel oli eelmisel nädalal gripi tõttu haiglaravil 12 patsienti (eelmisel perioodil 16 patsienti). TEHIK-u täpsustatud andmeil hospitaliseeriti viimase kahe nädala jooksul 38 inimest. Uuel gripi hooajal on enim ohustatud lapsed, eriti kuni 2- aastased lapsed, kes oma elus ei ole kokku puutunud veel gripiviirusega ning ka riskigruppi kuuluvad inimesed: eakad ja kroonilisi haigusi põdevad inimesed.

Loe lisaks
Haiglasse sattus üle 300 COVID-19ga inimese, surmasid oli 15

Prognoos

Terviseamet prognoosib, et COVID-19 nakatanute arv püsib stabiilselt kõrgemal tasemel ca 2-3 nädalat, kuid hospitaliseerimiste arv jätkab kasvamist veel 1-2 nädalat. Tavapärane grippi haigestumuse tõus kestab keskmiselt 14 nädalat, neist keskmise ja kõrge intensiivsusega periood kestab tavaliselt 4-7 nädalat.

Grippi haigestunute arv jätkab kasvamist 2-3 nädala jooksul, seejärel püsib stabiilselt kõrgemal tasemel ca 3-4 nädalat.

Loe lisaks
Järgmisest sügisest võib koroonavaktsiin olla tasuta vaid riskirühmadele

Eelnevate viirushooaegade kogemuste alusel saab öelda, et koolivaheajal haigestumuse kasv peatub, kuid tänu jõuluajal nii ürituste kui ka kontaktide suuremale arvule, hakkab taas kasvama nii haigestumiste kui ka hospitaliseerimiste arv.

COVID-19 ja gripi tõttu ei ole hetkel tervishoiusüsteemile ülekoormuse ohtu, kuid nii COVID19 kui ka gripi ja RSV leviku kasv toob kaasa haiglaravi vajaduse suurendamist ning ka tervishoiuteenuse osutajatele suurema koormuse.

Haiglasse sattus 361 COVID-19ga inimest, surmasid oli 13
Kuula artiklit

Haiglasse sattus 361 COVID-19ga inimest, surmasid oli 13

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099