Kuula artiklit
Autor: Rain Laane • 22. jaanuar 2024
Kuula artiklit

Tervisekassa unistused: muudame mõttemalli!

Meditsiiniuudiste konverentsil Meditsiin 2024 rääkis tervisekassa juht Rain Laane sellest, millest tervisekassa unistab seoses eestlaste tervisega ja tervishoiuga Eestis.
Fotol: Tervisekassa juht Rain Laane.
Foto: Meeli Küttim

Üks meie unistusi on, et meie inimesed on terviseteadlikumad ja oskavad oma tervist paremini hoida. Kui suudame mõttemalli muuta, siis jääb meil raha rohkem nende inimeste jaoks, kellel seda päriselt vaja on.

Jätkusuutlikkus. Jätkusuutlikkusel on kaks komponenti: üks on see, et raha peab olema ja teine komponent on see, et tervishoiusüsteemi rahastus on suhteliselt sõltumatu poliitilistest tõmbetuultest või vähemalt raskesti mõjutatav. Järgmine samm võiks olla, et mittetöötavate pensionäride tegevustoetuse kõrvale lisatakse ka laste ja noorte tegevustoetus. See asi on Leedus ära tehtud. Me saame aru, et see on pool rehkendusest, sest kust see raha tuleb, ent tõhususe kohad on siiski olemas.

Peremeditsiin: Meil lähevad paljud perearstid peagi pensionile. See pomm on tiksunud pikka aega. Kui peremeditsiini residentuuri 40 vabale kohale asub õppima 36 inimest, kellest lõpetab 14 ja nimistu on nõus võtma neli, siis oleme keerulises seisus.

Käisime Tartus külas jaanuarist meditsiinivaldkonna dekaanina alustaval professor Külli Kingol. Me tulime sealt ära suure usu ja lootusega, teades, millise meeskonna Kingo kokku paneb. See tekitab lootuse, et saame pika ajaliselt asja käima, noored soovivad peremeditsiini õppima minna, läbivad residentuuri ja võtavad nimistu. Unistamegi sellest, et paari aasta pärast oleks tung peremeditsiini residentuurikohtadele.

Viimati rääkisin Prantsusmaa ravikindlustuse juhiga. Tema ütles, et neil ei ole mõnel perearstil isegi arvutit, mille peale mina ütlesin, et me tahaks ka sinna jõuda – selle võiks asendada tehisintellekt.

Teeme katsetusi mõne Eesti ja välisfirmaga, et perearstil oleks kabinetis tehisintellekt, mis kirjutaks ära mõne epikriisi ja teeks vajalikud broneeringud – see oleks suur kokkuhoid tööajas ja kvaliteedis.

Tervisekassa kolm teekonda: tervise-, ravi- ja digiteekond

- Terviseteekond: Praegu on kolm riiklikku sõeluuringut: rinnavähi, emakakaelavähi ja jämesoolevähi sõeluuring. Järgnevatel aastatel jõuame kolme täiendava sõeluuringuni: eesnäärmevähi-, kopsuvähi- ja kõhuaordi aneurüsmi sõeluuringuni. Kopsuvähi sõeluuringuid oleme kaks aastat piloteerinud Tartus ja Tartumaal ning kinni püüdnud päris palju varases staadiumis vähipaikmeid. Ma arvan, et see suund on väga õige. Selles uuringus ei peaks muidugi osalema kõik, vaid need, kelle risk kopsuvähi tekkeks on suurem.

Kui rääkida laste suutervisest, siis ei jõua kõik lapsed kahjuks hambaarstini, ehkki tervisekassa võimaldab seda meie kõigi maksudest lastele tasuta.

Personaalmeditsiini valdkonnas võiksime rinnavähiennetuses jõuda skoorini, et kellel on geenirisk või muust parameetrist tulenev risk, saaksid sõeluuringus osaleda juba 20- või 40aastaselt.

- Raviteekond: Üks viis, kuidas saada asju paremaks, on vältida inimese süsteemi hammasrataste vahele jäämist. Ta peaks kas tervenema või saama lahenduse oma kroonilisele haigusele.

Märksõna on raviteekonna kiirendi. Sotsiaalministeeriumiga on räägitud palliatiivravist – kõik väärivad väärikat lõppu. Ehkki tegelikult on tegu tuleviku-erialaga, on residentuuri praegu pandud üks geriaatria koht, et eriala mitte välja suretada.

Loe lisaks
Tervisekassa otsib paindlikke võimalusi harvikhaiguste rahastamiseks

- Digiteekond: Digiregistratuur on saanud elu normaalseks osaks. Selles on veel mõningaid puudujääke, näiteks ei saa seal uuringutele aegu panna, aga see asi on lahendamisel. Olen asja haiglatega arutades saanud tagasisidet põhjustest, miks seda teha ei saa, ent asi peaks siiski olema võimalik, ehkki nõuab suurt muudatust.

Loe lisaks
GALERII: Toimus konverents Meditsiin 2024

On erialad, mille esindajad teenindaksid hea meelega ainult läbi e-konsultatsiooni.

Kui konkreetse inimese perearst on väheste võimetega e-konsultatsiooni tegija, peame ka selle juhtu

Tervisekassa unistused: muudame mõttemalli!
Kuula artiklit

Tervisekassa unistused: muudame mõttemalli!

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099