Autor: Meditsiiniuudised • 27. veebruar 2024

Selgus loote- ja vastsündinuea insuldi kujunemise riskitegur

Kuigi insult loote- ja vastsündinueas on harv, esineb seda sagedamini kui üldiselt arvatakse. Tartu ülikoolis kaitstud doktoritöö näitas, et nii enne- kui ka õigeaegselt sündinud laste oluline riskitegur ajukahjustuse tekkimisel on ema rasedusaegne bakteriaalne infektsioon.
Ema rasedusaegne bakteriaalne infektsioon on oluline riskitegur insuldi kujunemisel nii enneaegselt kui ajaliselt sündinud lastel.
Foto: Shutterstock

Doktoritöö autor Norman Ilves ütles, et ehkki ajuinsult võib tekkida terve elu jooksul, on kaks perioodi, mil selle tekkerisk on kõrge: vanemas täiskasvanueas ning loote- ja vastsündinuperioodil. “Loote- ja vastsündinuperioodil tekkinud insult on täiskasvanutest erinevate tekkemehhanismidega. Mõlemal juhul on see seotud kõrge suremuse ja tõsiste neuroloogiliste tagajärgedega. Loote- ja vastsündinuperioodil tekkinud insult toob kaasa elukestva, sageli kombineeritud puude koos motoorse kahjustuse, kognitiivsete- ja käitumishäirete, epilepsia, kõne arengu ning sotsiaalsete probleemidega. Insult mõjutab nii lapsi kui ka nende perekondi terve eesseisva elu jooksul,” selgitas ta.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099