Autor: Meditsiiniuudised • 15. märts 2024

Müügiloa sai geeni täppismuutmise tehnoloogia abil saadud ravim

Ravimiameti teatel andis Euroopa Komisjon veebruaris müügiloa esimesele ravimile, mis on saadud geenide täppismuutmise tehnoloogia abil.
Tegu on esimese müügiloaga ravimile, mis on saadud geenide täppismuutmise tehnoloogia abil.
Foto: Shutterstock

9. veebruaril müügiloa saanud ravim Casgevy (eksagamglogeen-autotemtseel) on ühekordselt manustatav geeniteraapia ravim, mis sisaldab patsiendi enda eelnevalt geneetiliselt muudetud vereloome tüvirakke. Sündmus on märgiline, sest tegu on esimese ravimiga, milles olevate rakkude DNAd on täppismuudetud CRISPR/Cas9 tehnoloogiaga (CRISPR/Cas9 on bakteritest pärinev valgu ja RNA kompleks, mida võib ette kujutada väga täpsete molekulaarsete kääridena, mis suudab rakus üles leida kindla DNA järjestuse ning seda lõigata ja seejärel vastavalt CRISPR/Cas9 spetsiifikale kas DNA ehituskive (nukleotiide) lisada, eemaldada või parandada).

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099