Autor: Margot Vent • 28. märts 2024

Iidne hambaleid aitab mõista toitumismuutuste mõju hambaaukude tekkele

Teadlased avastasid umbes 4000 aastat tagasi elanud mehe kahelt hambalt ohtralt peamiselt hambakaariest ja igemehaigusi põhjustavaid baktereid. Leid võib aidata teadlastel paremini mõista, kuidas on muutused inimeste toitumises toonud kaasa hambaaukude levimuse tänapäeval.
<em >Streptococcus mutans hambal.</em>
Foto: Shutterstock

Ajakirjas Molecular Biology and Evolution kolmapäeval avaldatud artikli kohaselt võeti proovid Iirimaal Limericki maakonnas asuvast lubjakivikoopast leitud mehe hammastelt. Ühelt hambalt leiti üllatavalt palju Streptococcus mutansit ehk hambaauke tekitavat suubakterit – teadlaste hinnangul ei leidu iidsetel hammastel tavaliselt baktereid, seda ka seetõttu, et inimeste toit sisaldas tänapäevasest vähem rafineeritud suhkrut ja töödeldud toiduaineid, kirjutas CNN.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099