Autor: Margot Vent • 28. märts 2024

LUUP: Noored nutilõksus kinni

Arvuti- ja sotsiaalmeediasõltuvuse sümptomeid esineb pea viiendikul 11–15aastastest kooliõpilastest. Nutisõltuvuse ametlikku diagnoosi ei ole meie ega muu maailma haiguste klassifikatsioonis, puudub ka ravijuhend. Hädasolijaid püütakse siiski aidata.
Ajuteadlase Jaan Aru sõnul suudavad nutiseadmed aju ja käitumise üle saada suurema kontrolli kui lapses olev kirg midagi teha.
Foto: Shutterstock

Tervise arengu instituudi (TAI) veebruaris avaldatud 2022. aastal 11–15aastaste kooliõpilaste seas tehtud tervisekäitumise uuringu (HBSC-uuring) tulemustest ilmnes, et arvutimängu- ja sotsiaalmeediasõltuvuse sümptomeid esineb 17% õpilastest – esimest rohkem poistel, teist tüdrukutel.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099