Autor: Meditsiiniuudised • 19. aprill 2024

Liigkaalust ja inaktiivsusest tuleneval tervisekaotusel on suur majanduslik mõju

TAI tehtud haiguskulu uuringu tulemuste kohaselt põhjustavad liigse kehakaaluga seotud haigused aastas ligi 25 000 haigus- ja 650 surmajuhtu ning kehaline inaktiivsus üle 40 000 haigus- ja 200 surmajuhu. Liigkaalust ja inaktiivsusest tulenev aastane kulu on vastavalt 124,7 ja 28,7 miljonit eurot.
Liigkaalust ja inaktiivsusest tulenev aastane kulu riigile on vastavalt 124,7 ja 28,7 miljonit eurot.
Foto: Shutterstock

Tervise arengu instituudi (TAI) teadurite tehtud uuringu eesmärk oli hinnata Eesti täiskasvanute kehalise inaktiivsuse ja liigse kehakaaluga seotud terviseprobleemidest põhjustatud kulu riigile. Teaduskirjanduse põhjal seotakse kehalist inaktiivsust 15 ning ülekaalu ja rasvumist 29 eri terviseprobleemiga, mis hõlmavad lisaks südameveresoonkonna ja lihasluukonna haigustele ning 2. tüüpi diabeedile ka mitmesuguseid vähipaikmeid ja vaimse tervise probleeme, mille seost kehalise inaktiivsuse ja ülekaalulisusega osatakse näha harvem.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099