Autor: Margot Vent • 25. aprill 2024

Soome professor maiustuste hinnatõusus tervisekasu ei näe

Soomes tõstetakse maiustuste ja šokolaadi käibemaks 14-lt 25,5-le protsendile, et riigi rahandust tasakaalustada ja inimeste tervist parandada. Sealse majandusuuringute keskuse teadusprofessor Tuomas Kosonen maksutõusu ja tervise paranemise vahel seost ei näe.
Soomes 2011. aastal kehtestatud magusamaks oodatud kasu ei toonud ja kaotati kuus aasta hiljem.
Foto: Shutterstock

Nimelt ilmnes majandusuuringute keskuse VATT värskest uuringuaruandest, et 2011. aastal kehtestatud maiustuste hinda tõstnud maks maiustuste ja jäätise tarbimist ei vähendanud, misjärel maks 2017. aastal kaotati. Kosose sõnul tähendab olematu mõju tarbimisele ka olematut mõju tervisele, vahendas yle.fi.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099