Autor: Meditsiiniuudised • 25. aprill 2024

Uuringust ilmnes, et munandite väärarengu varjus võib peituda tõsisem geneetiline arenguhäire

Tartu ülikooli bio- ja siirdemeditsiini instituudi inimese geneetika õppetooli ja Tartu ülikooli kliinikumi meestekliiniku uuring näitas, et üllatavalt suurel osal viljatutest meestest on lapsena diagnoositud munandi laskumishäire.
Õigeaegne sekkumine munandite väärarengusse aitab tulevikus lahendada viljatusprobleeme ja ennetada haruldaste kasvajate riski.
Foto: Andero Kalju

Eestis kontrollib lastearst munandite laskumist juba sünnitusmajas. Kaasasündinud laskumishäire korral paikneb munand kubemekanalis või kõhuõõnes, mitte munandikotis. Uuringu üks tegija, Tartu ülikooli inimese geneetika nooremteadur Anna-Grete Juchnewitsch ütles, et sageli laheneb probleem esimese eluaasta jooksul iseeneslikult, kuid ühel protsendil poistest on vajalik kirurgiline sekkumine 6–12 kuu vanuses. “See on oluline, sest krüptorhismi korral võib olla tegemist meeste viljatuse, munandivähi ja mõningatel juhtudel ka teiste tervisehäirete riskiteguriga,” lausus ta.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099