• 03.06.25, 09:00

Suhkrujoogid vs tahked toidud – uus uuring eristab mõju diabeedile

Vaid üks portsjon suhkruga jooki päevas võib suurendada diabeediriski – uus uuring toob välja, et jookides sisalduv suhkur on kahjulikum kui tahkes toidus.
Uuring rõhutab, et suhkru mõju sõltub suuresti selle tarbimisviisist.
  • Uuring rõhutab, et suhkru mõju sõltub suuresti selle tarbimisviisist.
  • Foto: Shutterstock
Ajakirjas Advances in Nutrition avaldatud Rahvusvaheline metaanalüüs, mis hõlmas 29 varasemat uuringut Euroopast, Ameerikast, Aasiast, Austraaliast ja Ladina-Ameerikast, näitas, et suhkrujoogid – nagu karastusjoogid, energiajoogid ja isegi puuviljamahlad – suurendavad märgatavalt II tüüpi diabeedi riski. Iga 355 ml suhkruga joogi kohta suurenes risk keskmiselt 25%, puuviljamahla puhul 5%. Uuringust selgus, et vedelas vormis suhkur imendub kiiresti ja koormab maksa ainevahetust, mis võib viia rasva ladestumiseni maksas, insuliiniresistentsuseni ja lõpuks diabeedini.

Seotud lood

Uudised
  • 08.07.16, 16:30
Eesti noored joovad liiga palju suhkruga jooke
Suhkruga magustatud jookide tarbimine noorte hulgas on oluline rahvatervise probleem, selgub Sandra Sokmanni magistritööst.
Töökuulutused
  • 27.05.25, 12:38
Haapsalu Neuroloogiline Rehabilitatsioonikeskus otsib arsti
Hea arst! Tule ja anna oma väärtuslik panus, et terviseraskustesse sattunud inimesed saaksid võimaluse elada võimalikult toimekat ja rahuldustpakkuvat elu!

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Meditsiiniuudised esilehele