24. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Ravimiamet soovitab peatada HIV ravimi Viracept müügiloa

Ravimiamet25.06.2007Seoses kvaliteediprobleemiga ravimi tootmises soovitas Euroopa Ravimiamet (European Medicines Agency- EMEA) peatada ravimi Viracept (nelfinaviir- Roche Registration Limited) müügiloa Euroopa Liidus. Kvaliteediprobleemi tõttu kutsus tootja käesoleva aasta juuni alguses Viracepti kasutusest ja müügist tagasi (vtRavimiameti varasem teade). Kõikide patsientide ravi tuli tagasikutsumisega seoses muuta- seega ei ole uuel otsusel kohest praktilist mõju patsientidele ja arstidele.

EMEA kooskõlastas plaani- mille kohaselt hakatakse kogumaandmeid kvaliteedi-probleemiga ravimit tarvitanud patsientidetervisliku seisukorra kohta edaspidi. Kvaliteedidefektiga ravimiston leitud lisandit- mida seal ei peaks olema. Leitud aine onetüülmesülaat (metaan sulfoonhappe etüülester)- mis on teadaolevaltgenotoksiline (kahjustab DNA-d). Genotoksilised ained võivadpõhjustada vähki või- kasutatuna raseduse ajal- kahjustadaloodet.

13. juunil toimunud toksikoloogiaekspertide koosolek leidis- etpuuduvad teaduslikud andmed- mis lubaksid otsustada- millineetüülmesülaadi annus on inimesele ohtlik. Sellest lähtuvalt nõudisEMEA inimestel kasutatavate ravimite komitee (Committee forMedicinal Products for Human Use- CHMP)- et ravimitootja viiks läbirea loomkatseid- mis lubaksid aine toksilisust paremini hinnata.Esmased tulemused saadakse käesoleva aasta lõpuks.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099