21. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sel suvel võeti Ida-Viru Keskhaiglas kasutusele uue põlvkonna endoskoopiaseadmed

Ida-Viru Keskhaigla ostis sel suvel 2 uut endoskoopiasüsteemi- mis on kasutusel kirurgia- ja sisekliinikutes. Kaasajastatud on haigla diagnostikaarsenal ning loodud täpsemad võimalused siseelundite uuringuteks. Kogu komplekti maksumus on 3 180 848 krooni.

Mida siis ikka tähendab endoskoopia? Termin „endoskoopia” onpärit kreeka keelest ja koosneb kahest tüvest: endon — sees jaskopeo — vaatan. Endoskoopia on siseorganite uuringuinstrumentaalmeetod. Uuringut teostatakse erivahendite -endoskoopide abil. Kaasaegsed endoskoobid kujutavad endast pikkiväikese sõrme jämedusi arsti tahtele vastavalt liikuviaidinstrumente- mille tipus paikneb kõrgtundlik videokiip.

Meie haiglas kasutatakse endoskoope seedetrakti ja kopsutorudeuuringuteks ja raviprotseduurideks. Kirurgiakliinikus on kasutuseluusim Olympuse endoskoopiasüsteem Evis Exera II. Sarnaseidprotseduure tehti ka varem- uus süsteem tõstab aga uuringutetäpsust ning võimaldab mao ja jämesoole uuringutel kasutadakõrglahutusega telepilti- nn. HDTV (1080 horisontaaljoont senise576 vastu). Samuti on kasutusel kitsa spektriosa valgustuse süsteem(NBI)- võimaldades visualiseerida väikesemaidki muutusi- mistraditsioonilise valgustuse puhul võiksid märkamatuks jääda. NBIvõimaldab täpselt määratleda limaskesta aluste ja sisesteveresoonte paiknemist.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099