16. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Energiajoogid lõhuvad hambaid

Energiajoogid on muutunud järjest populaarsemaks – ennustuste kohaselt kasvab USA energiajoogiturg 2010. aastaks 10 miljardi dollarini. Üha suurenev turg on aga pannud muretsema teadlased ja hambaarstid. Madala pH-väärtusega karastusjookide ohtlikkusest hammastele on räägitud palju. On leitud, et jookides sisalduv hape mõjub hambaemailile kahjustavalt, vahendas Novaator Science Dailyt. Ajakirjas General Dentistry avaldatud teadustöös keskendusid teadlased erinevate jookide puhverdusvõime (võime happeid neutraliseerida) võrdlemisele ning leidsid, et energiajoogid on hammastele kõige ohtlikumad. Uuringu kohaselt on energiajookide populaarsus tõusuteel, eriti noorte seas. Nende hambaemail on aga täiskasvanute oma võrreldes poorsem ning veel täielikult välja kujunemata, mistõttu ohustab happerünnak nende hambaid rohkem. USA hambaarstide esindaja Raymond Martini sõnul tuleb tal varasemast sagedamini ravida teismeliste või kahekümnendates eluaastates inimeste hambaid. „Nad joovad palju spordijooke, energiajooke ja limonaadi,” ütles ta. „Kui probleemiga varakult ei tegelda, viib selline eluviis välja tõsiste hambakahjustusteni.” Happeliste jookide hambaid kahjustav mõju on selge, kuid ilmselt pole see siiski suurim suuhügieeni ähvardav oht. Varasemate uuringute käigus on tehtud kindlaks, et suurimaks ohuks pole mitte happelised joogid, mis kiirelt suust kaovad, vaid hammaste külge kleepuvad toidujäänused, mille alla on hapet tootvail bakteritel hea varjuda. Menüü, mis koosneb kartulikrõpsudest ja energiajoogist, on seega halvim, mida oma hammastele teha saate. 
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708