27. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Antidepressandid võivad põhjustada diabeeti

Terviseandmebaase analüüsinud Kanada teadlane Lauren Brown avastas- et kunagi depressiooni põdenud inimesed haigestusid 30 protsenti suurema tõenäosusega teist tüüpi diabeeti- vahendas Novaator. Samal teemal aripaev.eeTeadlased: Prozac ja teised antidepressandid on kasutud Et selgitada- kas depressiooniravimite ja teist tüüpi diabeedi vahel esineb selge seos- uuris Brown põhjalikumalt 2400 patsiendi andmeid- kellel oli diagnoositud depressioon ja kes võtsid selle vastu ravimeid- kirjutas Science Daily. Brown jagas depressioonipatsiendid nelja kategooriasse: inimesed- kes võtsid vanemat tüüpi ravimeid; inimesed- kes võtsid uuemat tüüpi ravimeid; inimesed- kes võtsid kombinatsiooni mõlemat tüüpi ravimitest ning need- kes tarbisid vaheldumisi erinevaid ravimeid. Ta avastas- et korraga kahte erinevat tüüpi ravimeid - tritsüklilisi antitepressante (TCA) ning selektiivseid serotoniini tagasihaarde inhibiitoreid (SSRI) - kasutanud patsientidel oli tavapärasest peaaegu kaks korda suurem tõenäosus haigestuda diabeeti. Browni sõnul kirjutatakse inimestele korraga erinevaid ravimeid välja siis- kui depressioon on väga sügav või kui on raskusi õigete ravimeetodite leidmisega. Brown arvab- et tema töö ning eelnevate diabeedi ja depressiooni seoseid käsitlevate uurimuste tulemused näitavad- et depressiooniravi saanuid peaks regulaarselt kontrollima võimaliku diabeedi tekke osas. Eriti tähelepanelikud peaksid olema inimesed- kes võtavad korraga mitut tüüpi ravimeid. Lisaks soovitab ta diabeedi- ja depressiooniorganisatsioonidel juhtida oma liikmete tähelepanu avastatud seostele. Uurimus avaldati ajakirjas Diabetes Research amp; Clinical Practice.
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708