27. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õllekõht suurendab dementsuse riski

Halb uudis kõigile õllekõhu omanikele: keskeas vöö piirkonda kogunenud rasvkude võib aastakümneid hiljem põhjustada dementsust- leidsid teadlased pärast tuhandete eakate meditsiiniandmete analüüsimist- vahendas Novaator. Ülekaalulisus seostub diabeedi- südamehaiguste ning ka mitmete teiste haiguste riskiga. Viimase aasta jooksul on teadlased märganud- et keskeas tekkinud ülekaal toob vanemas eas kaasa ka mälu- ja käitumisprobleeme- kirjutas New Scientist. Tähtis pole mitte kehamassiindeks - probleeme põhjustab kõhupiirkonnale kogunenud rasv. Meditsiinifirma Kaiser Permanente heaks töötav epidemioloog Rachel Whitmer töötas koos kolleegidega läbi 6583 inimese meditsiiniandmed. 1960ndatel ja 1970ndatel pandi andmetesse kirja andmed täiskasvanute kõhuümbermõõdu kohta. Selle põhjal sai Whitmer teha järeldusi- kui palju rasva inimesed oma kõhupiirkonnas kaasa tassisid. Seejärel võrdles ta toonasi andmeid samade inimeste praeguste haiguslugudega ning ilmnesid hämmastavad tõsiasjad. Dementsuse esinemissagedusel ning kõhurasval oli selge seos. 20 protsendil kõige suuremate kõhtudega isikutel oli dementsuse kujunemise risk tervelt kaks ja pool korda suurem kui neil- kellel oli vähe kõhurasva. Kuigi ka kogu keha rasvasisaldusel on dementsuse kujunemises oma roll- pole side nii selge kui kõhurasva puhul. Seos võib tunduda kummalisena- kuid Whitmeri sõnul on kõhurasva ainevahetus kõigist ülejäänud keharasvadest märgatavalt aktiivsem. Kõhurasvast eraldub suures koguses tsütokiine - valgumolekule- mis kannavad rakkude vahel edasi keemilisi signaale. Osa neist- näiteks hormoon leptiin reguleerib toidu manustamise hulka ja energia kulutamist. Loomkatsetes on leitud- et leptiini kaudu võib suurenenud kõhurasv avaldada otsest mõju ajule. Whitmer võttis vaatluse alla ka uuritavate haridustaseme ning ülejäänud haigused. Seal ei ilmnenud mingeid selgeid seaduspärasusi. Teadlaste sõnul oli dementsust kõige rohkem neil- kes polnud keskeas mitte ülekaalulised- vaid neil- kellel oli kõige rohkem rasva kõhu piirkonnas.
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099