7. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Solaariumis päevitamine seab elu ohtu

Solaariumikasutajad riskivad suurema ohuga haigestuda nahavähki- hoiatavad eksperdid. Äsjaavaldatud uuringust selgub- et neil- kes on hakanud solaariumi kasutama alla 35-aastaselt on pahaloomulise nahakasvaja risk tõusnud 75 protsenti- vahendas Novaator uudisteagentuuri BBC. Briti vähiuuringute keskuse tehtud uuringule vastanud 4000 küsitletust oli kunstpäevitamist enne 35-eluaastat harrastanud koguni 82 protsenti. Küsitlusest selgus- et iga kolmas naine ja neljas mees kasutas solaariumi. Üsna levinud eksiarvamus on- et solaariumis päevitamine on ohutum viis saada oma nahale pruun jume. Tegelikult võib solaariumilampidest lähtuv UV-kiirgus olla kuni 15 korda intensiivsem kui keskpäevasel päikesel. UV-kiirgus kahjustab naharakkude DNAd- mille tagajärjel nahk vananeb kiiresti ning kasvab nahavähi risk. Suurbritannias on nahavähk 15-34-aastaste seas kõige levinum vähitüüp ning see kasvaja võib olla surmav. Igal aastal registreeritakse Suurbritannias 9000 uut nahavähijuhtu ja 1800 nahavähisurma. Naistel diagnoositakse nahavähki sagedamini- kuid mehed surevad sellesse rohkem. Briti vähiuuringute keskus taotleb- et alla 18-aastastel keelataks solaariumite kasutamine ning keelataks ilma operaatori juhtimiseta nn mündisolaariumid. Riigi solaariumikeskuste liit on nõus keeluga alla 16-aastastele- kuid väidab- et solaariumikasutuse ja nahavähi seost pole tõestatud.
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708