22. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aju annab tehtavast veast märku pool minutit varem

Äsja USA riikliku teadusakadeemia ajakirjas PNAS avaldatud uuringust selgus- et aju tegevus muutub pool minutit enne- kui inimene vea teeb- vahendas Postimees. Varasemad uuringud on näidanud- et aju reageerib alles pärast vea sooritamist- kirjutas VG Nett. PNASis avaldatud artikli üks autoritest Tom Eichele rääkis- et muutus ajutegevuses võimaldab inimest vea tegemise eest hoiatada kuus sekundit enne selle sooritamist. Teadlaste arvates saaks uuringu tulemusi kasutada näiteks vastutusrikastes ametites töötavate inimeste abistamiseks. «Kui mõtleme veidi ulmeliselt- siis võib ette kujutada meetodit- kus näiteks piloot istub lennukis elektroodid pea külge kinnitatud. Saaksime jälgida ajutegevust ja avastada mittesünkroonse tegevuse. Nii teaksime- et mõne sekundi pärast teeb piloot vea-» rääkis teadlasterühma juht Kenneth Hugdahl.
Mu.ee toetajad:
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708