5. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus antitrombootiline ravim näitas olulist paremust

Uuritav ravim prasugreel vähendab stentidega seotud trombide tekke riski    rohkem kui 50% võrreldes standardravi klopidogreeliga (Plavix). TRITON-TIMI 38 võrdleva uuringu analüüsi andmetel vähendas    antitrombootiline ravim prasugreel stentimist teostatud patsientidel  tromboosi suhtelist riski 52% võrreldes standardravi klopidogreeli saanud patsientidega (1-13% vs 2-35%- p lt;0.0001). Trombiriski vähenemine    oli näha kolme päeva pärast ja kestis kuni 450 päeva.    Uuringu tulemusi esitleti hiljuti Ameerika Kardioloogia Kolledzi poolt  korraldatud tippkohtumisel „Innovatsioon interventsioonis: i2” Chicagos  ja Inglismaa meditsiiniajakirjas “The Lancet”. Koronaarstendiga kaasnev tromboosi oht on võimalike fataalsete tagajärgede tõttu arstide ja haigete jaoks suur probleem- sest uuringu kohaselt peale stentimist trombi saanud patsientidest 89% sai müokardi infarkti või suri. Suukaudset antitrombootilist ravimit prasugreeli uuriti ägeda müokard infarktiga patsientidel- kes on läbinud perkutaanse koronaarse interventsiooni. Prasugreel toimib takistades trombotsüütide    aktivatsiooni ja järgnevat agregatsiooni- hoides ära trombotsüütide klombi tekke või üksteise külge jäämise- mis võib lõppeda ummistunud arteritega ja viia südamelihase infarkti või insuldini. Eli Lilly andis 2007. aasta detsembris prasugreeli müügiloa taotluse sisse Ameerika Ühendriikide Ravimi- ja Toiduametile ja 2008. aasta veebruaris Euroopa Ravimiametile.    Info ja kontakt:    Andre Vetka    Eli Lilly Eesti filiaal    68 17 290- 52 93 111    [email protected]
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708