• 25.06.25, 09:00

Milliseid toite ei peaks sööma, et vältida halba mõju ajule?

Helsingi ülikooli värske uuring näitas, et ülitöödeldud toitu söönud inimestel oli muutusi toitumisharjumusi reguleerivates ajupiirkondades. Samuti olid nad on suurema tõenäosusega rasvunud.
Milliseid toite ei peaks sööma, et vältida halba mõju ajule?
  • Foto: Shutterstock
Ülitöödeldud toitude söömist on varem seostatud suurema rasvumise, diabeedi, südame-veresoonkonna haiguste, tserebrovaskulaarsete häirete ja dementsuse riskiga. Uues, ajakirjas NPJ Metabolic Health and Disease ilmunud uuringu tutvustuses väidavad teadlased, et nende söömsest tingitud muutused ajus võivad kiirendada ülesöömist, vahendas Helsingin Sanomat.

Seotud lood

Uudised
  • 27.11.23, 07:00
Uuring leidis lisatõendeid ülitöödeldud toidu ja vähi vahelistele seostele
Ühendkuningriigis ja kümnes teises Euroopa riigis tehtud uuringus seostati tavalisest suurema koguse ülitöödeldud toidu söömist suurema riskiga haigestuda suu-, kurgu- ja söögitoruvähki.
  • ST
Sisuturundus
  • 27.06.25, 16:26
Kas Euroopa tervishoid suudab ajaga kaasas käia? Uuenduslik ravi vajab kiiremat teed patsientideni
OECD värskes aruandes „Health at a Glance 2024“ prognoositakse, et aastaks 2050 on Euroopa Liidus (EL) üle 65-aastaseid inimesi juba kolmandik elanikkonnast. Kui lisada sellele elustiiliga seotud riskitegurid ja sotsiaalmajanduslikud erinevused, on selge, et Euroopa peab kiiresti ajakohastama oma tervishoiusüsteeme, et parandada patsientide elukvaliteeti.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Meditsiiniuudised esilehele