Autor: Violetta Riidas • 22. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ida-Tallinna Keskhaigla ortopeedid paigaldasid täna uut tüüpi luudsäästava puusaliigese endoproteesi

Täna tegid Ida-Tallinna Keskhaigla ortopeedid dr Andres Kööbi juhtimisel esimese väikesemõõdulise puusaproteesi operatsiooni. Uut tüüpi protees võimaldab senisest enam säästa patsiendi reieluud, taastades samas liigese tavapärase funktsioneerimise. Operatsioon möödus plaanipäraselt ja esimene luudsäästva proteesi saanud patsient tunneb end hästi.

”Väikesemõõduline luudsäästev protees võimaldab patsiendisäästlikumat operatsioonitehnikat patsientidele, kellel on liigese deformatsioon nii kaugele arenenud, et pinnaproteesi ei saaks kasutada. Uut tüüpi, väikesemõõduline protees ei asenda täielikult senikasutatavaid proteese, kuid pakub luud säästvat lahendust neile patsientidele, kellel on hea luu kvaliteet,” tõdes operatsiooni järel Ida-Tallinna Keskhaigla ortopeediaosakonna juhataja dr Andres Kööp.

Maailmas on analoogset tüüpi proteesi tulemuslikult paigaldatud juba 10 aastat. „Meie patsiendil oli kaugelearenenud, tugevate valudega ja olulise liikuvuspiiratusega puusaliigese deformatsioon. Kuna patsiendi luukvaliteet oli piisavalt hea, tekkis ka võimalus kasutada uut tüüpi proteesi. Loodame, et edasine raviprotsess kulgeb tüsistusteta ja patsient võib valuvabast ning hästi funktsioneerivast liigesest rõõmu tunda,” tõdes dr Kööp, lisades, et Ida-Tallinna Keskhaiglas paigaldatakse aastas üle 450 endoproteesi.AS Ida-Tallinna Keskhaigla asutati 2001. aastal Tallinna Keskhaigla, Magdaleena Haigla, Tallinna Hooldushaigla, Tallinna Järve Haigla, Tallinna Tõnismäe Polikliiniku ja Tallinna Mäekalda Polikliiniku ühendamise teel. Ligi 7 aastaga on Ida-Tallinna Keskhaiglast saanud ühtne ja hästitoimiv raviasutus, kus töötab tänaseks 2000 inimest. Meie haigla eesmärgiks on pakkuda inimesekeskset arsti- ja õendusabi ning aidata kaasa sotsiaalse kindlustunde suurendamisele ühiskonnas. Ida-Tallinna Keskhaigla tegutseb haiglana juba aastast 1785 ehk 223 aastat.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099