Autor: Violetta Riidas • 28. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ravimitootjate Liit on mures planeeritava ravimite kättesaadavuse vähendamise pärast

Ravimitootjate Liit on murelik plaanitavate haigekassa eelarvekärbete raames võimaliku 50 % soodustusega ravimite kompenseerimise vähendamise pärast. Selle soodustusega ravimite puhul on patsientide omaosalus niigi kõige suurem ja samas moodustavad need ravimid kõige suurema osa soodusravimitest.

Soodustusega 50 % on eelkõige haigussümptomeid leevendavad ravimid, nagu näiteks valuvaigistid, silmatilgad ja ravimid allergia, depressiooni, maohaavandite, reflukshaiguse ja eesnäärme suurenemise leevendamiseks. Aga ka antibiootikumid, rasestumisvastased preparaadid ning ravimid psüühiliste haiguste ja bronhiaalastma raviks.

Patsient maksab 50 % soodustuse puhul 50 krooni omaosalust ning Haigekassa hüvitab jaehinna ja patsiendi omaosaluse vahelisest summast 50 %, aga mitte üle 200 krooni retsepti kohta. See tähendab, et krooniliste haiguste puhul on hüvitis kuni 200 krooni soodustust kahe kuu ravimikoguse kohta (enamasti siis maksimaalselt 100 krooni ühe ravimikarbi kompensatsiooniks). 50 % soodusnimekirjas on väga erinevad ravimid, mille puhul soodustuse ulatus on mõnekümnest sendist kuni 1200 kroonini aastas. Seadusemuudatuste eelnõu tasemel on rohkem kui aasta aega olemas otsus kaotada tulevikus 200 krooni piir 50 % soodustusega ravimite hüvitamisel, kuid arvestades praegust majanduslikku seisu, on selle eelnõu saamine seaduseks vähetõenäoline.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099