Autor: Triin Tabur • 27. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis põeb sclerosis multiplexi ligi 1500 inimest

Täna tähistatakse esmakordselt Ülemaailmset Sclerosis Multiplexi päeva, mille eesmärgiks on tõsta teadlikkust sclerosis multiplexist kui ülemaailmsest terviseprobleemist. Eestis põeb haigust täna ligi 1500, ülemaailmselt aga ligi kaks miljonit inimest.

Ida-Tallinna Keskhaigla neuroloogiaosakonna juhataja dr Toomas Toomsoo sõnul pole sclerosis multiplex täna küll enam ravimatu haigus, kuid on väga oluline saada varakult õige diagnoos ning alustada ravimikuuri. „Eestis on olemas kõik maailmas enimkasutatud ravivõimalused ning julgen väita, et oleme üsna heal tasemel. Probleemiks on vaid see, et kui haige siin esmakordselt haigestub või kui on olemas suur tõenäosus, et tal areneb sclerosis multiplex, siis sellele Eestis hetkel Haigekassa katet ei ole. Sellest hoolimata on meil võimalus neid patsiente aidata kliiniliste ravimiuuringut kaudu, mistõttu on ravi lootus tegelikult kõigil olemas,“ rääkis Toomsoo.

Tema sõnul on ühiskonnas oluline aru saada, et sclerosis multiplex on nagu iga teine krooniline haigus. „Sclerosis multiplexiga tuleb leppida ja usalda arste, kes sellega tegelevad ning kasutada kõiki ravivõimalusi, mida pakutakse. Tuleb elada oma elu selliselt, nagu poleks miski muutunud. Ka tööandjad peaksid teadma, et see haigus ei erine muudest haigustest nagu näiteks kõrgvererõhutõbi või diabeet, millega oleme leppinud ja mis meid igapäevaselt enam ei häiri,“ ütles Toomsoo.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099