Xanaxiga lennukis - kolleegi kogemus

Mõni nädal tagasi ületas uudiskünnise teade tütarlapsest, kellelt avastati lennujaama tollikontrollis tablett rahustava toimega Xanaxit (ema oli talle andnud), mis ei olnud nõuetekohaselt registreeritud. Täna jutustas mu kolleeg oma kogemusest samal teemal, mis ärgitas mind selle loo kirja panema küsimusega, kas ei saaks kõike siiski pisut lihtsamalt korraldada.

Nimelt on kolleegil see mure, et ilma Xanaxita ta ei lenda. See aitavat tal magada ja võtvat ärevust maha. Xanaxit tarbib ta perearsti kirjutatud retsepti järgi ja oma sõnutsi läheb seda ülivähe - mõni tablett aastas just taoliste olukordade jaoks.

Kuna järjekordne lennureis on ees ja kuri uudis oli just ilmunud, otsustas ta oma tableti(d) nõuetekohaselt vormistada. Esimene käik oli perearstile, kes täitis käsitsi ühe blanketi. Sellega läks ta apteeki. Seal apteeker ohkis ja vaatas blanketti suure ehmatusega, kuna varem oli selliseid asju tal ette tulnud vaid neli korda. Apteeker võttis ankeedi vastu, küsis veel lisaandmeid, täitis omalt poolt ankeeti, ja saatis ravimiametisse. Ravimiamet saatis pisut hiljem kolleegi e-mailile kinnituse, et Xanaxi tablett on lubatud. Seda kinnitust tuleb siis käekotis hoida ja vajadusel tolliametnikule näidata.

Siin on üks konks. Vajalik kinnitus kehtib aga kolm kuud. Kolleegil tekkis küsimus, miks ei võiks see aasta otsa kehtida. Vajab ta ju ravimit väga harva ja tüütu on uuesti sama tee ette võtta. Aga kord on praegu selline. Mis kolleegi eriti kohutas, olid karistused selle eest, kui tõend jääks võtmata. Automaatselt kriminaalkurjategija, tegu on tõsise seaduserikkumisega.

Olen nõus, et sellesse teemasse tuleb tõsiselt suhtuda, kuid küsimus on, kuhu tõmmata piir. Kui inimene võtab oma tarbeks mõne tableti, isegi vaid kaks tabletti edasi-tagasi lennureisi jaoks, siis on ta sel juhul potentsiaalne kurjategija? Vast mitte.

Muidugi on sellel lool lihtne lahendus. Enne tollikontrolli minekut tuleb Xanax sisse võtta ja loota, et uni enne lennukisse jõudmist peale ei tule.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.