Autor: Merike Kungla • 29. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EP ettepanekud märgistada pakenditel toodete kloonpäritolu jäid nõukogu toetuseta

EP ja Nõukogu vahel toimunud läbirääkimised, mis puudutasid kloonitud loomadest valmistatud toidu ja nanotehnoloogia abil valmistatud toidu vastavat märgistamist pakenditel, lõppesid lepitusmenetluse käigus edutult, kuna nõukogu keeldus kaasajastamast vastavat määrust uuendtoidu kohta. Seega jääb endiselt kehtima 1997.a. EP ja Nõukogu määrus uuendtoidu ja toidu uuendkoostisosade kohta.

"On äärmiselt kahetsusväärne, et nõukogu ei kuula avalikku arvamust ega toeta meetmeid, mis on hädavajalikud tarbijate tervise ja loomade heaolu nimel," rõhutasid EP läbirääkimiste delegatsiooni juht, sotsiaaldemokraat Gianni Pittella (S D, IT) ja EP raportöör Kartika Liotard (GUE/NGL, NL).

"Parlamendi enamus toetas kloonitud loomadest ja nende järglastest valmistatud toidu keelustamist (vt lisatud pressiteade). Parlament tegi märkimisväärseid järeleandmisi, et jõuda selles küsimuses kompromissile nõukoguga, kuid EP ei saa ignoreerida tarbijate õigust teabele. Euroopa avaliku arvamuse enamus on seda meelt, et kloonitud loomadest tehtud toidu vastav märgitus pakendil on miinimumnõue, mida tuleks täita (vt Eurobaromeetri uuring ). Nõukogu pidas vajalikuks üksnes värske loomaliha vastavat märgistust," selgitasid lepitusmenetluse EP delegatsiooni juht ja EP raportöör.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099