18. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rõivas: Esmatasand muutugu veelgi tugevamaks

Tagasi vaadates möödunud aastale tahaksin rõhutada seda, et Eesti inimeste rahulolu tervishoiuteenustega, arstidega ja õdedega on jätkuvalt väga kõrge. Selle eest suur aitäh!

Samas ei saa ka ilma tõrvatilgata meepotis: Eesti inimeste jaoks on kõige suuremaks probleemiks tervishoius ikka veel see, et eriarstiabi ambulatoorsed järjekorrad on lubatust pikemad. Just sellega tuleb järgmisel tervishoiuministril kõige rohkem rinda pista. Mina omalt poolt olen talle kaasa andnud needsamad seitse sammu, mis veebruaris postimehes avaldati (need on: 1. esmatasandi tugevdamine; 2. patsiendi valikuvõimaluste suurendamine; 3. teenuseosutajate arvu ja mahu suurendamine; 4. ravijärjekordade parem korraldus; 5. elektroonilised saatekirjad ja konsultatsioonid; 6. rohkem eraraha tervishoidu; 7. järjekordade lühendamine haigekassa prioriteediks - toim).

Tagasi vaadates veel möödunud aastale, siis kindlasti on positiivse poole pealt kaasa võtta hea tahte leppe jätkuv toimimine. See, et me arutame kogu tervishoiuvaldkonnaga kõik suured otsused läbi, on pretsedent kogu eesti jaoks. Ma usun, et minu valitsus saab sama sisulist formaati kasutama veel mitmeski valdkonnas.Kindlasti jääb positiivsena meelde möödunud aastast ellu viidud kiirabireform, mis ei olnud küll esimesest hetkest peale avalikkuse jaoks populaarne samm. Kuid täna saavad kõik aru, et just selliselt kiirabitööd korraldades jõuab abi inimesteni.Oluline on see, et jätkuks  maakonnahaiglate koostöö kõrgema järgu kompetentsikeskustega. Usun sellesse, et eesti inimesteni saab kvaliteetne arstiabi just selliselt jõuda. Jätkuma peab ka esmatasandi tugevdamine. Lisaks tõmbekeskuste loomisele on vaja ka sisulist esmatasandi tugevdamist: nii perearstidele kui ka -õdedele õiguste, ressursside ja võimaluste juurde andmist.Tegemata töö on tervishoiutöötajatele võimaluse loomine ennast kaitsta avalike rünnakute vastu. Sotsiaalministeeriumil ja arstide liidul on selles osas ühine plaan, kuid päris palju õiguslikke nüansse vajab enne läbi vaidlemist, enne kui plaanist saab tegelikkus.Küllap olete lugenud "Vahva sõdur Sveiki seiklusi" ja teate, mida ütles Šveik selle valitsuse kohta, kes õlle hinda tõstab. Minu valitsus kavatseb tõsta mitte ainult õlle, vaid ka teiste alkohoolsete jookide hindasid. See on üks asi, mille eest me oleme ühiselt seisnud: et alkohol ei oleks Eesti inimestele sedavõrd kättesaadav, et ta põhjustaks nõnda palju tervisekahjustusi.Head arstid, ma soovin teile jõudu Eesti inimeste tervise eest seismisel.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708