Kuula artiklit
Autorid: Meditsiiniuudised , Meditsiiniuudised, mu.ee • 29. veebruar 2016
Kuula artiklit
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Noor arst: Miljoni euro nimel nädalas tapame kaks inimest

Taavi Tillmann
Foto: Erakogu
Iga nädal, millal alkoholi reklaamikeeld lükkub edasi, on kallis aeg. Iga viivitatud nädal lisab alkoholitootjatele ja -müüjatele miljon eurot käivet, kuid tapab kaks inimest, kirjutab Londonis õppiv rahvatervise meditsiini arst-resident Taavi Tillmann.

Ütleme, et alkoholireklaamikeelu eelnõu vähendaks alkoholi tarbimist pikemas plaanis umbes 10 protsendi võrra. Sellega kukuks tootjate ja poodide käive ca 1 miljoni euro võrra nädalas (ehk 50 miljonit eurot aastas). Summa on niivõrd suur, et muidugi palkavad alkoholifirmad kavalaid lobi- ja suhtekorraldusespetsialiste. Seda nõuavad peamiselt välismaa omanikud, kes meie õllekasumi siit välja pumpavad.

Kuigi alkoholitööstus moodustab vaid paar protsenti Eesti kaubandusest, suudab ta siiski ära osta praktiliselt kõik kaubandus-, ettevõtlus- ja tööandjate organisatsioonid, rääkimata juhtivatest juristidest ja poliitikutest. See käputäis isikuid, kes reklaamikeelu vastu räägivad, ei esinda ei tarbijate, töötajate ega enamiku ettevõtjate huvisid. Uuringud ja valimised on selgelt näidanud, kuidas rahvas tahab kiiresti karme alkoholipiiranguid. Käputäis on lihtsalt ära ostetud lühiajaliste preemiatega.

Aga mis on selle pikaajaline kahju? Alkoholitööstus terviklikuna pärsib Eesti majanduskasvu, mitte ei soodusta seda. Väiksem alkoholitööstus tähendaks ajutist valu pisikesele grupile, aga suurt tervisekasu ja majanduskasvu 98protsendilisele enamikule. Kujutame ette tulevikku, kus tarbimine oleks 10 protsenti väiksem. Mis siis muutuks?

Tervishoid kulutaks iga nädal 6000 eurot vähem alkoholiprobleemidega tegelemisele. Selle eest saaks palgata näiteks 20 uut õde. Politsei töökoormus väheneks, kuna tüüpilisel nädalal jääks politseil tegelemata 10 purjus alaealisega, 13 joobes autojuhiga ning 30 alkoholi ületarbinud kodanikuga, mis kokkuvõttes vähendaks olulisel määral politsei töökoormust. See väldiks iga nädal ühe liiklusõnnetuse, kus joobes juht põhjustab kellegi kehavigastuse. Iga kuu oleks meil üks vähem purjus peaga sooritatud enesetapp. Lisaks, surmakuuri liiguks igal nädalal 2 kirstu vähem läbi tervisekahjude nagu maksatsirroos ja pankreatiit.

Taust: valitsus arutas 25. veebruari kabinetinõupidamisel alkoholiseaduse ja reklaamiseaduse muutmise eelnõu, mille eesmärk on rahvatervise parem kaitse ja alkoholismist tingitud kahjude vähendamine kogu elanikkonna, aga eriti alaealiste hulgas. Üksmeelt ei leitud.

Loe samal teemal ka Postimehest Marge ReinapiRiina Raudse ja organisatsioonide ühispöördumist.

Noor arst: Miljoni euro nimel nädalas tapame kaks inimest
Kuula artiklit

Noor arst: Miljoni euro nimel nädalas tapame kaks inimest

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708