Kuula artiklit
Autor: Meditsiiniuudised • 29. september 2020
Kuula artiklit

C-hepatiidi ulatusliku testimise tulemused Eestis

C-hepatiit on tõsine terviseprobleem – Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel sureb maailmas igal aastal C-hepatiidi viirusest (HCV) põhjustatud haigustesse 399 000 inimest. WHO on püstitanud eesmärgi likvideerida C-hepatiit 2030. aastaks.
WHO on püstitanud eesmärgi likvideerida C-hepatiit 2030. aastaks.

C-hepatiidi ulatusliku testimise tulemused näitasid, et haigus on ka Eestis laialt levinud. 2019. aastal tehti Eestis esimest korda ulatuslik C-hepatiidi viiruse antikehade testimine, kus uuriti peamiselt kõrgenenud ALAT/ASAT-näitajate ja eri riskifaktoritega inimesi. Mõlemas rühmas esines positiivseid C-hepatiidi antikehi tunduvalt enam kui tavapopulatsioonis.

Perearstid suunasid testimisele 9366 riskirühma kuuluvat inimest, kellest 446 avastati C-hepatiidi kahtlus. Meedikute sõnul tuli positiivne testitulemus paljudele üllatusena, sest haigus kulgeb enamasti sümptomiteta. Testimise tulemused näitasid, et tavapärasest suurem kokkupuude C-hepatiidi viirusega on meestel alates 30. eluaastast ja naistel alates 50. eluaastast.

Inimene võib olla nakatunud C-hepatiiti, kui ta on:

  • saanud vereülekannet enne 1994. aastat
  • olnud üldanesteesias operatsioonil
  • kokku puutunud teise inimese verega
  • lasknud end tätoveerida või augustada litsentsimata asutuses
  • kas või kord jaganud süstalt mõne teise inimesega
  • saanud nõelravi
  • olnud kaitsmata vahekorras
  • viibinud kinnipidamisasutuses

Laialt on levinud väärarusaam, nagu oleks C-hepatiit ainult süstivate sõltlaste haigus. Tegelikult võib see haigus tabada igaüht.

Riskirühma kuulumist on võimalik hinnata, kui täita lihtne riskiküsimustik veebilehel chepatiit.ee

Täname kõiki testimises osalenud perearste! Koos teeme Eesti C-hepatiidi vabaks!

Testimise korraldas SYNLAB Eesti koostöös perearstide ja ravimifirma AbbVie Biopharmaceuticals GmbH Eesti filiaaliga. Artikli valmimist on toetanud AbbVie Biopharmaceuticals GmbH Eesti filiaal. EE-VHCV-200024

C-hepatiidi ulatusliku testimise tulemused Eestis
Kuula artiklit

C-hepatiidi ulatusliku testimise tulemused Eestis

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708