Kuula artiklit
Autor: Medkeskus • 29. märts 2023
Kuula artiklit

Ühekordsete kinnaste varjatud kulud: Miks hinnad pidevalt kõiguvad?

Viimastel aastatel on nitriil-, lateks- ja vinüülkinnaste hinnad kõikunud. Hinnad, mis pandeemia tõttu tõusid kahekordseks, on küll kukkunud, kuid kas need jäävad püsima?
Foto: Lakobchuk - Envato

Samuti uurime välja asjaolu, et kui pandeemia otseselt hindasid ei mõjuta, siis mis ikkagi põhjustab sellist hindade kõikumist ja mida saame oodata tulevikult?

Tooraine

Üks peamisi tegureid, mis mõjutab ühekordsete kinnaste hindasid, on tooraine. Kinnaste tootmine nõuab suurt hulka toormaterjale, nagu looduslik kautšuk, sünteetilised materjalid ja naftasaadused. Nende toormaterjalide hind võib varieeruda sõltuvalt pakkumisest ja nõudlusest. Näiteks on loodusliku kummi hind mõjutatud ilmastikutingimustest, taimede haigustest ja globaalsetest kaubandussuhetest. Sarnaselt võib sünteetiliste materjalide nagu nitriil hind olla mõjutatud keemiatööstuse kõikumistest.

Kummipuu (Hevea brasiliensis)
Foto: Chalabala - Envato

Looduslik kautšuk on valmistatud vedelast puumahlast, lateksist, mis pärineb erinevatest puudest ja taimedest. Enamik lateksist pärineb Hevea brasiliensis'e puust.

Regulatsioonid

Teine tegur, mis mõjutab kinnaste hindasid, on muutused globaalses kaubanduses ja regulatsioonides. Mõned riigid on kehtestanud kaubanduspiirangud või tollimaksu kummile või teistele toorainetele, mis võivad mõjutada tootmiskulusid. Lisaks võivad muudatused keskkonna- või tööstandarditega seotud regulatsioonides suurendada tootmiskulusid ja lõpuks mõjutada lõpp-produkti hinda.

Hetkel on kinnaste hinnad COVID-19 pandeemia tõttu kõrgemad kui tavaliselt. Kõrge nõudlus kinnaste järele meditsiinisektoris ja toiduainete töötlemisel, puhastamisel ja teistes tööstusharudes on põhjustanud kõrget nõudlust ja seega ka hindade tõusu. Lisaks on tooraine hind tõusnud tarneprobleemide ja suurenenud toote nõudluse tõttu nagu näiteks sünteetilise kummi puhul.

Foto: Microgen - Envato

Millist tulevikku võime oodata?

On raske täpselt ennustada, mis juhtub kinnaste hindadega tulevikus. Siiski usuvad mõned eksperdid, et hetkel jäävad hinnad püsivalt kõrgeks nõudluse ja võimalike tarneprobleemide tõttu. Pikemas perspektiivis mängivad kinnaste hindade määramisel jätkuvalt rolli tooraine hind ja muutused kaubanduses ning regulatsioonides.

Hindasid mõjutab ka kogu tarneahela kallinemine. Kogu logistika muutub aina kallimaks, seoses kõikvõimalike kriiside pärast, mis meid otseselt kui ka kaudselt mõjutavad. Inflatsioonist tingituna on ka palga- ja tootmiskulud pidevas tõusutrendis. Seega, kuna kõik kallineb, siis pigem pole oodata kinnaste odavnemist, sest nõudlus on jätkuvalt suur.

Foto: Pressmaster - Envato

Kokkuvõte

Nitriil-, lateks- ja vinüülkinnaste hinnad on viimastel aastatel kõikunud mitme teguri tõttu, nagu pandeemia, tooraine saadavus ning globaalsed kaubandus- ja regulatsioonide muudatused.

Medkeskus pakub laias valikus kvaliteetseid ühekordseid kindaid, mis sobivad suurepäraselt meditsiinitöötajatele. Kui otsite kõrgekvaliteedilisi kindaid isiklikuks või professionaalseks kasutamiseks, siis Medkeskus.ee veebilehel saate tutvuda laia tootevalikuga, sh värv, suurus ja tüübid. Lisaks pakub ettevõte kiiret ja usaldusväärset tarne teenust, et saaksite oma vajalikud tooted kiiresti kätte.

Artiklit toetav statistika

● Nitrilkinnaste turu väärtus kasvab jätkuvalt ja jõuab 2027. aastaks umbes 8,98 miljardi dollarini, kasvades CAGR 6,8% võrra aastatel 2020–2027. (Allikas: Grand View Research)

● Latekskinnaste turu väärtus oli 2020. aastal 6,9 miljardit dollarit ja selle oodatav CAGR aastatel 2021–2028 on 4,8%. (Allikas: Grand View Research)

● Vinüülkinnaste turu väärtus oli 2020. aastal 1,6 miljardit dollarit ja selle oodatav CAGR aastatel 2021–2028 on 3,4%. (Allikas: Grand View Research)

Pane tähele:

● Keskmine nitriilkinnaste jaehind Eestis* - 9.1€

* arvestades Google otsingusüsteemi esimesel 3 leheküljel pakutavat musta värvi nitriilkinnaste hinda. Jaehind per 1 pk/100tk

● Keskmine nitriilkinnaste hind Medkeskuses - 10.35€

● Nitriilkinnaste turuväärtus maailmas - 20,35

Keskmine vinüülkinnaste hind

● Keskmine vinüülkinnaste jaehind Eestis* - 7,38€

* arvestades Google otsingusüsteemi esimesel 3 leheküljel pakutavat naturaalset/valget värvi vinüülkinnaste hinda. Jaehind per 1 pk/100tk

● Keskmine vinüülkinnaste hind Medkeskuses - 4,9€

● Vinüüllkinnaste turuväärtus maailmas - 8.74€

Keskmine latekskinnaste hind

● Keskmine latekskinnaste jaehind Eestis* - 12.5€

* arvestades Google otsingusüsteemi esimese 3 leheküljel pakutavat naturaalset/valget värvi latekskinnaste hinda. Jaehind per 1 pk/100tk

● Keskmine latekskinnaste hind Medkeskuses - 8.4€

● Latekskinnaste turuväärtus maailmas - 14.8€

Nagu näha, võivad ühekordsete kinnaste hinnad erineda päris suurelt. Uuring tõi ka välja, et Medkeskus pakub keskmisest madalamaid hindasid - seega, kui on vajadus nitriil-, lateks- või vinüülkinnaste järele, siis nüüd on teada, kuhu pöörduda.

Kvaliteetsed ning hea hinnaga kindad on kättesaadavad Medkeskus.ee.

Aitäh, et lugesid artikli lõpuni!

Ühekordsete kinnaste varjatud kulud: Miks hinnad pidevalt kõiguvad?
Kuula artiklit

Ühekordsete kinnaste varjatud kulud: Miks hinnad pidevalt kõiguvad?

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099