18. aprill 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Haig­la­bak­te­ri le­vi­ku pii­ra­mi­seks peak­sid en­da hü­giee­ni­har­ju­mu­si muut­ma ka kü­las­ta­jad

Bri­ti Pat­sien­ti­de Ühin­gu tipp­koh­tu­mi­sel Lon­do­nis kut­su­ti haig­la­kü­las­ta­jaid üles abis­ta­ma võit­lu­ses MR­SA vas­tu. Ühin­gu esi­mees Mic­hael Sum­mers üt­les BBC-le, et haig­la­kü­las­ta­ja­te rol­li tol­le ra­vim­re­sis­tent­se bak­te­ri le­vi­ku tõ­kes­ta­mi­sel ei ole se­ni tead­vus­ta­tud.

Bri­ti Pat­sien­ti­de Ühin­gu tipp­koh­tu­mi­sel Lon­do­niskut­su­ti haig­la­kü­las­ta­jaid üles abis­ta­ma võit­lu­ses MR­SAvas­tu. Ühin­gu esi­mees Mic­hael Sum­mers üt­les BBC-le, ethaig­la­kü­las­ta­ja­te rol­li tol­le ra­vim­re­sis­tent­sebak­te­ri le­vi­ku tõ­kes­ta­mi­sel ei ole se­nitead­vus­ta­tud. Me­tit­sil­liin­re­sis­tent­ne Stap­hy­lo­coc­cusau­reus on tõus­nud üheks Ing­lis­maa va­li­mis­kam­paa­niapõ­hi­kü­si­mu­seks. Amet­li­ku sta­tis­ti­ka jär­gika­he­kor­dis­tus aas­ta­tel 1999–2003 MR­SA põh­jus­ta­tudsur­ma­de arv. Va­lit­su­se kin­ni­tu­sel eel­mi­sel aas­tal MR­SAin­fekt­sioo­ni tõt­tu ra­vi va­ja­va­te pat­sien­ti­de hulk küllvä­he­nes kuue prot­sen­di võr­ra, kuid tu­hat­kond pat­sien­tiaas­tas su­reb veel haig­la­bak­te­ri kät­te. Kü­las­ta­jad võik­sid kä­si pes­taAs­ja­tund­ja­te ar­va­tes võiks hü­giee­ni pa­ran­da­mi­se­gavä­hen­da­da su­re­must 15 prot­sen­di võr­ra. Sum­mers ar­vas aga,et kui haig­la­töö­ta­jad veel oma kä­si kor­ra­li­kult pe­se­vad,siis kü­las­ta­jad ar­va­ta­vas­ti mit­te. "Te­ge­mist oleks vä­ga liht­sa, kuid ilm­selt ülio­lu­li­semoo­du­se­ga MR­SA le­vi­ku tõ­kes­ta­mi­seks," sõ­nas Sum­mers,kel­le­ga nõus­tus ka me­dit­sii­niõ­de­de esin­da­ja JeanLaw­ren­ce. Te­ma lu­bas, et haig­laõed ja ka pat­sien­didhak­ka­vad tu­le­vi­kus kü­las­ta­jaid roh­kem kä­si pe­se­masun­di­ma – või­ma­lu­sed sel­leks on pea iga osa­kon­nasis­se­käi­gu juu­res. Kii­ra­bil hü­giee­ni­ga ras­ku­siVa­ra­se­mast ras­kem on kõr­geid hü­giee­ni­nõud­mi­si täi­taaga kii­ra­bil. Väl­ja­kut­se­te arv on tõus­nud, iga päevka­su­tab kii­ra­bi­tee­nust li­gi 60 000 bri­ti pat­sien­ti ningper­so­na­lil on see­tõt­tu vä­he ae­ga kor­ra­li­kult puh­tusthoi­da, üt­les kii­ra­bi­lii­du esi­mees Ric­hard Di­mentkoh­tu­mi­sel pee­tud et­te­kan­des. MR­SA na­ka­tu­mi­sest kii­ra­biau­to­dest on tul­nudtea­teid, kuid Di­men­ti tea­da ei ole prob­lee­mi täp­se­maltuu­ri­tud. Di­men­ti ar­va­tes peaks risk saa­da MR­SA nak­kuskii­ra­biau­tost ole­ma üs­na ma­dal, kuid neil oleks va­jatõen­deid, kui suur see oht siis­ki on ja kui sa­ge­li tu­lekssõi­du­va­hen­di põh­ja­lik de­sin­fit­see­ri­mi­ne lä­biviia. Pat­sien­diü­hin­gu­te hin­nan­gul on aga just kii­ra­bi­gaprob­lee­me – MR­SA in­fekt­sioo­ni põ­de­nuid esin­dav To­ny Fieldtea­dis, et kii­ra­biau­to­sid sa­ge­li ei pu­has­ta­ta en­neuue­le väl­ja­kut­se­le sõit­mist.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099