26. september 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Amee­ri­kas juu­rel­dak­se me­dit­sii­niuu­rin­gu­te­le mõel­dud ra­ha ots­tar­be­ka­ma ku­lu­ta­mi­se üle

Ku­lu­tu­sed me­dit­sii­ni­lis­te­le tea­du­suu­rin­gu­te­le on USAs vii­ma­se küm­ne aas­ta­ga ka­he­kor­dis­tu­nud peaae­gu 95 mil­jar­di dol­la­ri­ni aas­tas. Kas ra­ha ku­lu­ta­tak­se ots­tar­be­kalt, va­jab as­ja­tund­ja­te hin­nan­gul veel uu­ri­mist.

Ku­lu­tu­sed me­dit­sii­ni­lis­te­le tea­du­suu­rin­gu­te­leon USAs vii­ma­se küm­ne aas­ta­ga ka­he­kor­dis­tu­nud peaae­gu 95mil­jar­di dol­la­ri­ni aas­tas. Kas ra­ha ku­lu­ta­tak­seots­tar­be­kalt, va­jab as­ja­tund­ja­te hin­nan­gul veeluu­ri­mist, kir­ju­tab Red­No­va. Vas­tav ana­lüüs aja­kir­jas Jour­nal of the Ame­ri­canMe­di­cal As­so­cia­tion on il­mu­nud ajal, mil ava­lik­ku­setä­he­le­pa­nu on suu­na­tud Viox­xi koh­tup­rot­ses­si­le,po­lii­ti­li­se­le de­ba­ti­le tü­vi­ra­ku-uu­rin­gu­te üle ninginim­ge­noo­mi kaar­dis­ta­mi­ses pei­tu­va­te­le ka­su­ta­ma­tavõi­ma­lus­te­le hai­gus­te ra­viks ja en­ne­ta­mi­seks. "Kui meie ku­lu­tu­sed tõu­se­vad vars­ti sa­ja mil­jar­didol­la­ri­ni aas­tas, oleks hea, kui me leiak­si­me ka ra­vi­meid,mil­lel on pi­kaa­ja­li­ne ra­vi­toi­me prae­gu ja tu­le­vi­kustäht­sa­te­le hai­gus­te­le," üt­les ar­tik­li kaa­sau­tor drHa­mil­ton Mo­ses III. Vas­ta­sel ju­hul ei saa amee­rik­la­sedMo­se­se ar­va­tes hin­na­ta, kas ra­ha eest saa­dak­se ka mi­da­givas­tu. Ar­tik­kel il­mus aja­kir­ja eri­numb­ris, mis pü­hen­da­tudUSA ars­ti­tea­dus­li­ke uu­rin­gu­te olu­kor­ra­le. Aja­kir­jasmaa­li­tud pilt ju­tus­tab amorf­sest, ena­mas­ti ka­su­mitee­ni­mi­se soo­vist ju­hi­tud süs­tee­mist, kus ra­vi­mi­töös­tuskes­ken­dub ju­ba ole­ma­so­le­va­te­le ra­vi­mi­te­le, jät­tesaren­dus­te­ge­vu­se ta­hap­laa­ni­le. Mit­me­te fir­ma­de ning me­dit­sii­ni­koo­li­de­ga seo­tudau­to­rid kut­su­vad üles me­dit­sii­ni­töös­tust, va­lit­sust jaühin­guid üri­ta­ma roh­kem in­ves­tee­ri­da uu­rin­gu­tes­sehai­gus­te koh­ta, mil­le­le on vä­hem toi­mi­vaid ra­vi­meid ningka­su­ta­da baas­tea­du­ses saa­dut uu­te ra­vi­mee­to­di­teväl­ja­töö­ta­mi­seks. Ta­sa­kaal prek­lii­ni­lis­te ja hi­li­se faa­siklii­ni­lis­te uu­rin­gu­te va­hel on jär­jest enam pai­gastnih­ku­mas, osalt tä­nu ra­vi­mi re­gist­ree­ri­mi­seksva­ja­li­ke­le pik­ka­de­le kat­se­tus­te­le, osalt tä­nu puh­ta­letu­run­dus­po­lii­ti­ka­le. Ra­vi­mi­toot­jad kor­ral­da­vadau­to­ri­te ar­va­tes sa­ge­li kal­leid uu­rin­guid, näi­ta­maks,et nen­de ra­vim toi­mib pa­re­mi­ni kui kon­ku­ren­ti­deomad. Me­dit­sii­ni­töös­tus ra­has­tab Mo­se­se ana­lüü­si and­meil57 prot­sen­ti ning Riik­li­kud Ter­vi­seins­ti­tuu­did (Na­tio­nalIns­ti­tu­tes of Health) 28 prot­sen­ti ars­ti­tea­dus­li­kestuu­rin­gu­test. Pro­port­sioon ei ole vii­ma­sel küm­nel aas­talmuu­tu­nud. USA ku­lu­tab igast ter­vis­hoiu­le mi­ne­vast dol­la­ristkuus sen­ti uu­rin­gu­te­le, ent vaid üks küm­nen­dik sen­dist igadol­la­ri pealt lä­heb pi­kaa­ja­lis­teks uu­rin­gu­teksra­vi­mi­te ja ra­vi­mee­to­di­te ku­lu-tu­lu­su­se koh­ta. "Ar­tik­lis too­dud and­med näi­ta­vad, et meie,amee­rik­la­sed, ku­lu­ta­me to­hu­tuid ra­ha­sum­ma­sid – roh­kem kui teis­tes rii­ki­des –, uu­te ra­vi­mi­te, sead­me­te jamuu­de ra­vi­mee­to­di­te aren­da­mi­seks," üt­lester­vis­hoiu­po­lii­ti­ka tee­ma­de­ga te­ge­le­vahea­te­ge­vu­sor­ga­ni­sat­sioo­ni Mil­bank Me­mo­rial Fundpre­si­dent Dan Fox. Te­ma ar­va­tes ei ku­lu­ta­ta aga nii pal­jukui va­ja, et suu­de­taks juu­ru­ta­da efek­tiiv­sei­mad ra­vi­midja prak­ti­kad ko­gu ter­vis­hoiu­süs­tee­mis.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099