4. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Haiglanõukogu liige pole nõus sealt lahkuma

Ida-Tallinna Keskhaigla juhatuse esimees Vilja Savisaar ei nõustu õiguskantsleri ettepanekuga keelata riigikoguliikme kuulumine riigi äriühingute nõukogudesse.

Õiguskantsler Allar Jõks põhjendas oma ettepanekut sellega- etPõhiseadus keelab Riigikogu liikmel olla samaaegselt teisesriigiametis. Seega on rahvasaadiku kuulumine riigi osalusegaäriühingu nõukogusse tema hinnangul Põhiseadusega vastuolus.<br />Ettepanek puudutab ka haiglate nõukogusid- kus nii mõnigi onühtlasi rahvasaadik.<br />Suurte haiglate nõukogudest on praegu riigikogu liikmetest puhtadTartu Ülikooli Kliinikumi ja Lääne-Tallinna Keskhaigla oma.Põhja-Eesti Regionaalhaigla nõukogus on kolm riigikogulast: MargusLepik- Rain Rosimannus ja Toomas Varek.<br />Vilja Savisaar leidis pärast Põhiseadusest vaid ühe väikese riive-mis Jõksi ettepanekut toetada võiks. „Ministril on õigus andakorraldusi- kuna ta on määranud riigi äriühingusse-“ viitasSavisaar asjaolule- et riigi äriühingud on reeglina teatudministeeriumi haldusalas.<br />Aga Savisaare meelest peaksid Riigikogu liikmed ja ministeeriumajama parlamentaarses riigis sisuliselt sama poliitikat. Olgugi- etennekõike on riigikogu liikmed allutatud oma parteile ja ajavadselle rida.<br />Savisaare sõnul on isegi kasulik- kui riigikogu liige kuulub riigiäriühingu nõukogusse- sest siis ta saab jälgida- kas äriühingujuhatus kaitseb lisaks oma majandushuvidele ka avalikku huvi.„Selle mõtte valguses võiksidki parlamendiliikmed kuuludaäriühingute nõukogusse-“ leidis keskerakondlane. Savisaar lisas- etühtse vastuseni peaks selle keelu osas jõudma riigikohus.<br />Ka Põhja-Eesti Regionaalhaigla nõukogu esimees- endine poliitikToomas Vilosius on seisukohal- et demokraatlikus riigis tuleblõplik otsus langetada riigikohtul. „Küsimus on- kas see onpõhiseadusega vastuolev. Kui ei ole- võivad kuuluda ja kui on- siisei või. Nii ongi-“ kommenteeris Vilosius.

Autor: Ketlin Beljaev

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708