4. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Magnumi soov teha Eesti suurim apteegikett nurjus

Eesti suurimaid apteegiketi omanikke ja ravimite hulgimüüjaid Magnum tahtis mullu suvel koonduda apteegiketiga Farmacia, millega oleks saanud suurimaks apteekide haldajaks Eestis. Koondumine jäi ära enne, kui konkurentsiamet jõudis teha keelduva otsuse.

Konkurentsiamet oleks teinud konkurentsi kitsenemise põhjenduselkeelduva otsuse- kuid enne võtsid osalised taotlused tagasi.Novembris menetlus vaikselt lõppes.<br />Magnum oleks saanud pärast koondumist juurde ligi 40 Farmaciaapteeki ja kokku 222 apteeki oma kontrolli alla. Praegu onkonkurent Tamro Apteek1 ketiga Magnumi Apothekast pisut ees. Kunaaga Magnum haldab Apothekasid läbi tütarfirma Terve Pere Apteek OÜja lisaks kasutab seda kaubamärki üle saja apteegi frantsiisialusel- on kokkuvõttes praegugi Apothekasid Eestis enim.<br />Kui suur mõju turule koondumisest oleks tekkinud- ei saanudkonkurentsiameti osakonnajuhataja asetäitja kt Veiko Ilves öelda.Ta märkis- et probleeme oleks Tallinnas ja Tartus apteekidega jaüle Eesti hulgiturul. Ilvese sõnul kestis menetlus niigi kaks kordakauem - kuus kuud- enne kui vaibus. „Nad ei tahtnud avalikkukeeldumise otsust ja loobusid lihtsalt koondumisest-“ sõnas ametikoondumiste osakonna juhataja Svetlana Ljutova.<br />Farmacia apteegid kuuluvad OÜle Patrika. Sellest 51% kuulub MeelisMäeotsale ja 49% alates 2006. aasta suvest Magnumile. Mäeots oliomal ajal Apotheka keti looja- kuid siis asutas omaapteegifirma.<br />Magnum ASi juhatuse esimees Leon Jankelevitsh selgitas- etkoondumine jäi ära pigem Mäeotsa tõttu- kes hakkas muid varianteotsima. Jankelevitsh lisas- et omanikuna ei kavatse nad Patrikastväljuda- küll aga on ta aru saanud- et Mäeots otsib oma osaluseleuut omanikku.<br />Meelis Mäeots kinnitas uue kosilase ilmumist- kellega ta läbiräägib oma osaluse müügi üle. "Ma tegin selle keti algusest pealemüügiks-" sõnas ta. Mäeots uskus- et märtsi lõpus võiks müük kindelolla ja ostjaks on üks ELis apteegialal tegutsev  firma."Tarmo see ei ole- muidu oleks konkurentsiametiga ilmselt samaseis- mis Magnumiga-" lisas Mäeots.

Autor: Kadi Heinsalu

Mu.ee toetajad:
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708