Autor: Egle Raadik-Gonchev • 18. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õhk toob kopsu- ja südamehaigusi

Saastunud õhk põhjustab aastas 296 tallinlase varase surma ja 275 haiglaravi juhtu, kahjustades peamiselt hingamisorganeid ja südame-veresoonkonda.

<strong>Saastunud õhk põhjustab aastas 296 tallinlase varasesurma ja 275 haiglaravi juhtu- kahjustades peamiselthingamisorganeid ja südame-veresoonkonda.</strong>

<br />Kõrge õhusaaste korral kaebavad inimesed sageli kipitavate silmade-köha ja hingamisraskuste üle. Õhusaastet peetakse ka mitmekroonilise haiguse põhjustajaks.<br />Sagedased halva õhukvaliteediga seotud haigused on näitekskopsuinfektsioon- kerged hingamisteede haigused- astma- kroonilineobstruktiivne kopsuhaigus- kopsuvähk- koronaarhaigused-südamepuudulikkus ja südame rütmihäired. Enamik õhusaastesttingitud surmasid on seotud südamehaiguste ning kopsuvähiga.<br />Keskkonnaministeeriumi pilootuuring näitas- et täiendavathaiguskoormust tekitab ka lühiajaline ülipeente osakestegakokkupuutumine- põhjustades aastas 71 hingamisteedega ja 204südamehaigustega seotud hospitaliseerimise juhtu. <br />Uuringu vastutava läbiviija Hans Orru sõnul on haigustekitajateksnii kütte kui ka liiklusega tekkivad mikroskoopilised osakesed- mison piisavalt peened- et jõuda sügavale inimese hingamisteedesse.“Lisaks on nende külge seondunud raskmetallid ja orgaanilisedühendid- mis muudab osakesed tervisele eriti ohtlikuks-” sõnasta.

Mu.ee toetajad:
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708