3. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Noormehe hambasaaga lõppes hästi

Pea aasta kestnud asjaajamine mullu jaanuaris 20aastaseks saanud noormehe keerulise hambaravi jätkamiseks haigekassa raha eest päädis 1. veebruaril patsiendile positiivse otsusega.

Ühes Kesk-Eesti linnas elaval ja algklassidest alatesviltukasvanud hammaste tõttu hambaklambreid kandval  Martinil(nimi muudetud- toim) on tulnud hammaste tõttu aastaid tehakeerulisi hambaraviprotseduure. Hammaste ravi algas 1998. aastal-kui ta oli 11astane ja kestab siiani. Mullu mais tehtud raviplaanison ravi hüvitamise suurusjärk umbes 13 000 krooni.<br />Sunnitud arstivahetus<br />Probleem tekkis- kui linnakese ainus ortodont läkslapsehoolduspuhkusele ja poisi ravi katkes- kuni ta 2007 jaanuarisTallinna kolides uue arsti leidis. Kuna vanus surus noormeheselleks ajaks tasuta hambaravi saajate seast välja- pöördus tatervishoiuameti järelevalveosakonna poole- et jätkata ravihaigekassa rahaga. <br />Tervishoiuameti järelevalveosakonna juhi Peeter Mardna esimeselekirjale andis haigekassa Viru osakonna juht Andrei Saitšuk eitavavastuse: ravikindlustuse seaduse paragrahv 33 ei võimalda tasudanoormehe ravi eest.<br />Positiivne pööre<br />Seepeale saatis Mardna kirja Eesti Haigekassa juhile HannesDanilovile. Ka sealt tuli eitav vastus juhatuse liikme MariMathieseni allkirjaga: puudub õiguslik alus.<br />Mardna pöördus seepeale ortodontia erialakomisjoni liikme RitaNõmmela poole- kes vastas mullu oktoobris- et haigekassa ei olekspidanud keelduma poisi ravi tasumise jätkamisest- kuna ravi olialustatud enne tema 20aastaseks saamist ja ravi tuli patsiendistsõltumatult jätkata teises raviasutuses.<br />29. novembril 2007 jõudis juhtum tervishoiuameti arstiabikvaliteedi ekspertkomisjoni (2008. aastast nimetusegatervishoiuteenuse kvaliteedi ekspertkomisjon- toim) ette. Komisjoniesimees emeriitprofessor Rein Teesalu saatis enne jõule uuepöördumise Hannes Danilovile palvega noormehe ravi ikkagirahastada. <br />Haigekassa nõustus<br />Pärast meeldetuletust saabus keskhaigekassalt 1. veebruaril teade:Martini hambaravi katab haigekassa.<br />“Oleme patsiendi ortodontilise ravi asjaolud uuesti läbi vaadanudja võtame tema ortodontilise ravi eest tasu maksimise kohustuseüle-” lubas Hannes Danilov.<br />Haigekassa keskosakonna juriidilise osakonna juhataja Vaike Näripeasõnas- et selliseid juhtumeid on aastas siiski üksikuid ja tegemistei ole ka erandi tegemisega.<br />“Seadus ütleb- et kui ravi jätkub sama arsti juures- võtabhaigekassa ka hilisemas vanuses kohustuse üle. Siin sai määravakssee- et noormees polnud süüdi oma raviarsti vahetuses-” selgitasVaike Näripea.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099