31. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Allergiahaiguste kulg muutunud

Järjest varasemas eas vallanduvad haigetel allergilised vaevused – allergiline nohu ja astma.

<em>Svea Talving</em><br /><br />Peamisteks allergiahaigusi soodustavateks teguriteks on läänelikelustiil (ühelt poolt steriilne puhtus- teisalt keskkonnasaastatuse suurenemine)- linnastumine- toitumistraditsioonidemuutumine- ning puude ja taimede tolmlemisaja pikenemine kliimasoojenemise tõttu.<br />Üha rohkem inimesi soetab endale uue kodu- mille ehituskvaliteetjääb tihti puudulikuks. Uues kodus võetakse korduvkasutusele vanapehme mööbel- sageli ka vanad voodimadratsid- padjad- tekidjpm.<br />Ida-Tallinna Keskhaigla pediaater-allergoloog Erika Reismaakinnitab- et hiljuti Eestis ja Rootsis läbi viidud uuringustolmulesta kontsentratsioonist madratsites selgus- et Eestis onlevinud tava kasutada uue pereliikme sündides vana madratsit.<br />Kui Eestis oli uuritud madratsite keskmine vanus seitse aastat-siis Rootsis osteti imikule uus madrats. Eeltoodud põhjusedsuurendavad lühema või pikemaajalise allergilise reaktsioonivallandumist keskkonnategurite suhtes.

<br /><strong>Täiskasvanud  kurdavad nahalööbe üle</strong><br />Täiskasvanud patsientide sage kaebus on sügelev nahalööve. Enamikuljuhtudel on need seotud ristallergiaga õietolmude võitoatolmulestade ning värskete puu- ja juurviljade vahel. Rohkeltesineb nahalööbeid  ka kontaktallergiast mitmesuguseolmekeemia ja parfümeeriatoodete suhtes. Ka looduslik ei ole alatihea.<br />“Ei tasu uskuda kõiki reklaame müügisõnadega “allergiavaba”-“looduslik”- “tervislik”. Isegi kõige looduslikum igapäevane vilivõi taim võib tugevaid allergilisi reaktsioone esile kutsuda-”sõnab Reismaa. “Näiteks puju õietolmule allergilised inimesed onsageli ülitundlikud kummeli- saialille ja teiste korvõielistetaimede suhtes. Seega ei ole kummeli- ja saialillekreemid kasulikud igaühele.”<br />Ka isekasvatatud  aiasaadused ei pruugi allergiast päästa.“Korraga liiga suure hulga toorete viljade tarbimine võibpõhjustada ülitundlikul inimesel allergilist nahalöövet. Ei oleesmatähtis- kas viljad on ostetud poest või on ise kasvatatud- sestka koduaia tomat ja õun põhjustavad allergiat-” märgiballergoloog.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708