Moodne eluviis suurendab allergikute arvu Eestis

Kui veel viis aastat tagasi esines Eesti
lastel võrreldes Rootsi lastega tunduvalt vähem allergiat, siis värske
rahvusvahelise uuringu järgi kipub vahe kiiresti kahanema, kirjutas
Postimees.

«Allergiat esineb ka Eestis aina rohkem,» nentis Tartu Ülikooli kliinikumi lastekliiniku lastearst-allergoloog Kaja Julge. Tema sõnul ei oska moodne teadus veel väga täpselt vastata küsimusele, miks on inimese immuunsüsteem hakanud keskkonnale teisiti reageerima.

Allergia tekkimise põhjusi tuleb tõenäoliselt otsida muutunud elustiilist ning keskkonnamõjudest.

Ka uuringutest selgub, et läänelike eluviiside omaksvõtmine suurendab allergikute arvu Eestis. Tartu Ülikooli ja Rootsi Linköpingi ülikooli teadlased on teinud allergia uurimisel koostööd viimased 15 aastat.

Hiljutises uuringus, milles osales 108 Eesti ja 111 Rootsi last, uuriti limaskestadega seotud immuunsust. Tulemused näitasid, et meie lastel oli süljes immunoglobuliin A (IgA) sisaldus oluliselt suurem kui Rootsis elavatel lastel. Julge sõnul on see aga üks allergiavastase kaitse teguritest.

Eestlaste ja rootslaste mikrofloora on kahe uuringu andmetele toetudes olnud sünnist saati erinev. Eesti laste mikro shy;floora on seni olnud mitmekesisem ja seal leidub tunduvalt rohkem piimhapet tootvaid baktereid.

«Mis on meil hoidnud limaskestade kaitse nii kõrgel, sellele otsimegi oma uuringutega vastust,» mainis Julge. «Me pole söönud nii säilitusaineterikast toitu, mis organismis olevad mikroobid ära tapab, ega ole taotlenud eluruumides steriilsust… ehk seal ongi saladuse võti.»

Allergoloogi jutu järgi on siiski selgelt näha, et ka meie lastel hakkab kaitse nõrgenema. «Säilitusaineterikas toit ja kodukeemia soodustavad allergia teket,» nentis ta. Paika peab reegel: mida lihtsam eluviis, seda vähem allergiat. Suur roll on ka pärilikkusel ning eelsoodumus on hakanud järjest enam realiseeruma.

Lisa kommentaar

  • Ketlin Beljaev

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.