27. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Diabeedi riski saab langetada

Oluline on diabeedi varane avastamine ja kohene ravi, kirjutab endokrinolooog Bela Adojaan.

Diabeeti haigestumise tõus ja selle seos ülekaaluga on palju räägitud teema. Suhkruhaiguse traagika on kõrgete veresuhkrute pikaaegne laastav toime veresoontele ja sellest tulenevate tüsistuste raskus.

Seetõttu on oluline haiguse varajane avastamine ja kohene agressiivne medikamentoosne ravi. Kuna diabeedi ainus efektiivne ravi on hoida veresuhkur normväärtustel- tuleb selle eesmärgi nimel just haiguse avastamisel informeerida patsienti vajadusest elustiili muuta ning seada eesmärgid tervise näitajates.Kui patsient ei saa koheselt õigesti esitatud informatsiooni- siis hiljem on teda veenda raskem- kuna kogemuslikult ei adu ta komplikatsioone haiguse edenemisel.Teise tüübi diabeedi puhul avalduvad komplikatsioonid tihti ennem- kui diagnoos pannakse ning arsti osaks jääb vähese efektiivsusega sümptomaatiline tüsistuste ravi.Suhkruhaige patsiendiga tuleb pidevalt tööd tehaSuhkruhaige on raske kontingent paljude lisahaigustega- ordineeritud ravi vajab pidevat üle vaatamist ja patsiendiga tuleb pidevalt tööd teha.Väga palju aitab kaasa paindlikule haiguse regulatsioonile kodune veresuhkrute kontroll- mis on kergesti kättesaadav: ravimifirmad jagavad tasuta glükomeetreid ja veresuhkru ribasid saab osta haigekassa soodustusega.Oma igapäevase töökogemuse põhjal võin öelda- et patsiendid raiskavad tihti soodusribasid- kuna kasutusõpetus ja arstlik järelevalve on puudulikud.Kodune veresuhkru määramine peab olema mõtestatud protsess: patsient peab kontrollima veresuhkru profiili ööpäev läbi arsti etteantud sagedusega. Andmete regulaarne esitamine aitab arstil vajadusel ravi korrigeerida.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099