27. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eelarvekärped veel haiglaid ei mõjuta

Eesti Haigekassa eelarve tuludeks on 2008. aastal planeeritud 13,4 miljardit krooni, millest enamuse ehk üle 97% moodustab sotsiaalmaksu ravikindlustuse osa, kirjutab Haigekassa juhatuse liige Maigi Pärnik-Pernik. Ülejäänud tulud koosnevad eraldistest riigieelarvest, finantstuludest ning muudest väiksematest tululiikidest.

Eesti Haigekassa eelarve tuludeks on 2008. aastal planeeritud13-4 miljardit krooni- millest enamuse ehk üle 97% moodustabsotsiaalmaksu ravikindlustuse osa.  Ülejäänud tulud koosnevaderaldistest riigieelarvest- finantstuludest ning muudestväiksematest tululiikidest.

Riigieelarvest on haigekassale eraldatud 225 miljonit- milleeesmärk on katta viljatusravi kulud ning tervishoiuteenusteosutajate ehitajate kulum.<br />Paljuräägitud säästueelarve ehk eelarvekärped saavad Haigekassatuludest otseselt mõjutada vaid seda 225 miljonit. Kas agaeelarvekärped seda mõjutavad või mitte- sellele ei saa me veelhetkel vastata.<br />Kuigi  me ei sõltu riigieelarvest oluliselt- sõltuvadhaigekassa tulud riigi majanduslikust olukorrast. Meid mõjutab enimtöötavate inimeste hulk ning nende teenitav tasu. Ja on selge- etmajanduse languse või pidurdumise olukorras palgad kas langevad võivähemalt enam ei tõuse nii jõudsalt ning ka tööhõive väheneb.Vastavalt rahandusministeeriumi uuele prognoosile sotsiaalmaksulaekumise kasv pidurdub 2008. aastal ning olulist prognoositavatetulude langust on oodata 2009. aastal.<br />Praegu täpsustame oma pikaajalisi ravikindlustuse tulude ja kuludeprognoose uute makromajanduslike näitajate alusel- kuid siiski võibjuba nii kindlustatutele kui ka tervishoiuteenuste osutajateleteada anda- et 2008. aastal haiglate ja teiste tervishoiuteenusteosutajate lepingutes muudatusi ei tule. Kõik lubatud mahud olemevõimelised tagama ka vähenevate tulude korral. Selle põhjuseks onkonservatiivse 2008. aasta eelarve vastuvõtmine- kus meil jäireservi osa jooksva aasta tuludest. Nüüd suudame tuludealalaekumise korral enamuse planeeritud kuludest 2008. aastaljooksvalt katta.<br />Järgnevate aastate prognoos on juba tumedamates toonides- praegusterahandusministeeriumi makromajandusnäitajate prognooside järgituleb stabiilse tervishoiu rahastamise tagamiseks kasutama hakataheadel aastatel kogutud reserve ja ka sellest võib mõne aastapärast väheks jääda.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099