Autor: Triinu Laan • 27. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nahahaigus toob kaasa distressi

Dermatoloog Ene Pärna on Eestis ainuke nahaarst, kes uurib krooniliste nahahaiguste põhjustatud psühholoogilisi probleeme.

 Dermatoloog Ene Pärna on Eestis ainuke nahaarst- kes uuribkrooniliste nahahaiguste põhjustatud psühholoogilisiprobleeme.<br />“Sellist eriala nagu derma-topsühholoogia ju olemas ei ole-”selgitas Pärna. “On dermatoloogid- kes tunnevad huvi psühholoogiavastu. Dermatoloogina näed haigust ja määrad ravi- aga teinekord onvaja mõnda probleemi laiemalt lahendada-” selgitas Pärna.<br />Nahahaiguste puhul on terve hulk patsiente- kes vajavad kõrvalepsühholoogilist abi. Tihtipeale tekivad patsientidelsuhtlemisprobleemid- seda eriti vanusest sõltuvalt ning mitte alatiei hoia edukas ravi ära psühholoogilist distressi.<br />Kristi Abrami- Ene Pärna ja Külli Kingo uurisid psoriaasihaigeteemotsionaalset staatust sõltuvalt haiguse raskusest ja jõudsidjäreldusele- et psoriaasihaigetel esineb sagedamini depressiooni-ärevust ja paanikahäiret. Samateemalise posterette-kandega esinesPärna ka Poolas toimunud kongressil.<br />“Saksmaal kuulub nahahaiguste ravi meeskonda nii dermatoloog kui kapsühholoog ning vajadusel isegi psühhiaater-” sõnas Pärna. “Eestissellist meeskonda ei ole- et vajadusel kohe psühhiaatrilist abikaasata-” selgitas Pärna.<br />Tänu lisateadmistele pereteraapiast ja -psühholoogiast läheneb ta dermatoloogilistele patsientidele nüüd teistmoodi.<br />“Näen neid natuke teise kandi pealt ja suudan paremini mõista-”sõnas Pärna ning nentis samas- et kuna ta ei ole saanud veelkorralikku psühholoogilist baasõpet- ei suuda ta patsiente pärisigakülgselt aidata.<br />Euroopas on olemas derma-toloogia ja psühhiaatria selts (EuropeanSociety for Dermatology and Psychiatry)- mille eesmärk on koondadameedikuid ja psühholooge- kes töötavad psühhodermatoloogia-psühhosomaatilise dermatoloogia ja dermatopsühhiaatriaalal. 

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099